Linkovi

Nevladine organizacije: Vučić narušava samostalnost tužilaštva


ARHIVA - Aleksandar Vučić, predsednik Srbije
ARHIVA - Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavom o navodnim propustima javnog tužilaštva urušava samostalnost tužilaštva i poverenje građana u institucije pravosuđa, ocenili su u sredu Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Beogradski centar za ljudska prava.

Vučić je prethodno izjavio da "javnost zna" da je Filip Korać "najveći distributer narkotika i da organizuje ubistva", ali da je nejasno da "nikada nema dovoljno dokaza za to".

Vučić je rekao da ga pravosuđe kritikuje da se "uvek meša", a da "jedino znaju kako dobiti naloge od neke ambasade i kako da unište svoju zemlju".

Komitet pravnika za ljudska prava i Beogradski centar za ljudska prava u zajedničkom saopštenju ocenili su da "predsednik javno nipodaštava obrazloženja tužilaštva da su u tom slučaju poštovali procesne pretpostavke, odnosno, da su svoje postupke i odluke zasnovali na poštovanju Ustavom garantovanih prava".

"Iskazao je (Vučić) ličnu zainteresovanost i mešanje u sprovođenje postupka protiv pomenutog lica, što je van Ustavom propisanih ovlašćenja predsednika", navodi se u saopštenju dve nevladine organizacije.

Takvo postupanje i retorika predstavljaju "jedan od najjačih udara na samostalnost javnog tužilaštva u Srbiji", navodi se i podseća da eventualnu odgovornost za propuste u radu javnih tužilaca u propisanom postupku utvrđuju republički javni tužilac i Državno veće tužilaca, koje takođe u ovom slučaju ima i dužnost da stane u zaštitu samostalnosti tužilaštva.

Istraga protiv Koraća započeta je u januaru 2019. godine, zbog navodnog podstrekavanja na ubistvo Blaža Đurovića, u oktobru 2018. godine na Voždovcu.

XS
SM
MD
LG