Linkovi

Svetski lideri posvećeni jačanju nuklearne bezbednosti


Američki predsednik Barak Obama izjavio je je da se svih 47 zemalja na međunarodnom samitu o nuklearnoj bezbednosti u Vašingtonu saglasilo da u naredne četiri godine obezbedi sve nuklearne materijale u okviru borbe protiv mogućeg nuklearnog terorizma. Obama je rekao da je to "smelo i pragmatično" obećanje, ali da može da se postigne.

Predsednik Obama je završnog dana samita naglasio da je svet, dvadeset godina posle završetka Hladnog rata, suočen sa ozbiljnom opasnošću. On je istakao da će terorističke organizacije poput al-Kaide svakako upotrebiti nuklearno oružje, ako ga se domognu:

"Sve to zahteva daleko temeljniju akciju. Novi način razmišljanja – volju, da u svojstvu nacija i u svojstvu partnera učinimo ono što ovaj istorijski trenutak zahteva", naglasio je Obama.

U završnom dokumentu, učesnici skupa su obećali da osiguraju sve nuklearne materijale do 2014. Oni su se obavezali da spreče "vandržavne elemente" da se domognu informacija ili tehnologije neophodnih za korišćenje nuklearnih materijala u zlonamerne svrhe.

Predsednik Obama je kasnije rekao novinarima da se Kina uključila u ozbiljne razgovore o nizu dodatnih sankcija Iranu koji odbija da se povinuje zahtevima međunarodne zajednice.

"Smatram da bi ti pregovori mogli da budu teški, pa ću se založiti koliko god mogu da dobijemo stroge sankcije koje bi imale posledice po Iran dok kalkuliše o svom nuklearnom programu i bile pravovremeno primenjene".

Deril Kimbal, izvršni direktor Udruženja za kontrolu naoružanja, kaže da bi do održavanja narednog samita o nuklearnoj bezbednosti 2012, učesnici mogli da procene napredak ka obezbeđenju nuklearnih materijala, ali da mnogo toga zavisi i od radnog plana koji su zemlje učesnice prihvatile.

"To uistinu predstavlja mešavinu ideja i inicijativa i ovaj radni plan sve te elemente povezuje i uspostavlja zajednički akcioni plan svih učesnika koji će, nadamo se, narednih godina podržati i druge zemlje", kaže Kimbal.

Nekoliko zemalja je na samitu dalo pojedinačna obećanja... Ukrajina treba da eliminiše zalihe visoko obogaćenog uranijuma do 2012... Sjedinjene Države i Rusija treba da eliminišu ukupno 68 tona plutonijuma, koji je obogaćen do niva potrebnog za proizvodnju oružja.

XS
SM
MD
LG