Linkovi

Obama otvorio samit o nuklearnoj bezbednosti


Predsednik Barak Obama otvorio je međunarodni samit o nuklearnim pitanjima u Vašingtonu, ističući da učešće predstavnika 47 država pokazuje koliko bi svet trebalo da bude zabrinut u pogledu nuklearne bezbednosti.

Obama se obratio novinarima uoči zvaničnog dočeka učesnika samita. Delegati, među kojima su brojni šefovi država, počeli su samit radnom večerom.

Vašington je prethodno saopštio da Ukrajina planira da se do 2012. godine oslobodi svojih rezervi visoko obogaćenog uranijuma, koji bi mogao da se upotrebi za pravljenje nuklearnog oružja.

Predsednik Obama se uoči otvaranja samita sastao sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem. Bela kuća je saopštila da će Sjedinjene Države obezbediti tehničku i finansijsku pomoć Ukrajini za sprovođenje najavljenog plana.

Obama je danas održao više bilateralnih sastanaka sa učesnicima dvodnevnog skupa u američkoj prestonici. Bela kuća je saopštila da je on u razgovoru sa jordanskim kraljem Abdulahom naglasio važnost međunarodnog delovanja, uključujući i sankcije, kojim bi mogao da se poveća pritisak na Iran da se povinuje svojim međunarodnim obavezama.

Predsednik se danas sastao i sa premijerom Malezije i predsednicima Jermenije i Kine. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun je rekao da će zatražiti od učesnika da odmah počnu pregovore o sporazumu o zabrani fisionih materijala za nuklearno oružje.

Učesnici najveće konferencije pod pokroviteljstvom jednog američkog predsednika u poslednjih više od 60 godina razmatraće kako da se osigura da nuklearni materijal ne dospe u ruke terorističkih organizacija, kao i kako da se uklone druge opasnosti od širenja nuklearnog oružja.

Predstavnici Severne Koreje, Irana i Sirije, koje Zapad kritikuje zbog kontroverznih nuklearnih programa, nisu pozvani na samit.

XS
SM
MD
LG