Linkovi

Novo nasilje na protestu "žutih prsluka" u Parizu


Ulesnik protesta na Šanzelizeu, u Parizu, 16. mart 2019.

U Parizu su 18. vikend za redom održani protesti takozvanih "žutih prsluka", tokom kojih su demonstranti palili kioske, razbijali izloge i pljačkali luksuzne radnje i sukobljavali se sa policijom, koja je ispalila suzavac i upotrebila vodene topove.

Nasilje je izbilo kada su demonstranti počeli da dimnim bombama i drugim objektima gađaju policajce duž Šanzelizea, a zatim i napali policijski kombi.

Specijalne policijske snage ispaljuju suzavac na učesnike protesta u Parizu
Specijalne policijske snage ispaljuju suzavac na učesnike protesta u Parizu

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner rekao je da se u francuskoj prestonici okupilo između sedam i osam hiljada demonstranata, od kojih je hiljadu i po bilo "veoma nasilno" i da su došli na proteste da "bi razbijali stvari".

Kastaner je naložio policajcima da uzvrate na "neprihvatljive" akcije i osudio one koji "pozivaju na nasilje i podstiču haos u Parizu".

Prethodnih nedelja, broj učesnika bio je znatno smanjen, ali se demonstranti nadaju da će najnoviji protesti oživeti pokret protiv francuskog predsednika Emanuela Makrona za kojeg smatraju da favorizuje elitu.

Agencija Asošijeted prenela je da su do ranog popodneva uhapšene 64 osobe. U Parizu je u subotu raspoređen veći broj policajaca nego prethodnih nedelja.

Desetine skupova i protestnih šetnji u prestonici i širom Francuske organizovale su grupe "žutih prsluka" koje zastupaju nastavnike i nezaposlene, kao i radnički sindikati.

Demonstranti su tokom protesta u Parizu palili i kioske
Demonstranti su tokom protesta u Parizu palili i kioske

Protesti u subotu označili su kraj dvomesečne debate koju je Makron organizovao da bi odgovorio na zahteve demonstranata.

Učesnici protesta su međutim odbacili debatu kao "prazne reči" i deo Makronove predizborne kampanje za izbore u Evropskom parlamentu u maju. Demonstranti su nezadovoljni zbog visokih poreza i Makronove politike za koju smatraju da favorizuje poslovni svet.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG