Linkovi

Francuska najavljuje strože mere prema demonstrantima


Prevrnuti automobil gori za vreme protesta "žutih prsluka" na bulevaru Sen Žermen u Parizu, 5. januara 2019.
Prevrnuti automobil gori za vreme protesta "žutih prsluka" na bulevaru Sen Žermen u Parizu, 5. januara 2019.

Francuska je najavila oštre mere protiv demonstranata koji učestvuju u neodobrenim protestima. Vlada je donela tu odluku pošto je anti-vladin marš proteklog vikenda ponovo prerastao u nasilje. Protesti u Francuskoj izbili su sredinom novembra zbog povećanja cene goriva, ali su ubrzo prerasli u širi bunt zbog ekonomske politike predsednika Makrona i sada je jedan od osnovnih zahteva – njegova ostavka.

Protest takozvanih “žutih prsluka” protiv vlade u Parizu počeo je mirno ali se situacija pogoršala. Premijer Eduar Filip kaže da će se u suzbijanju protesta vlasti usredsrediti na one koji namerno izazivaju nerede i učestvuju u nedozvoljenim protestima.

"Organizovali smo policijske snage tako da budu mnogo mobilnije i da ne mogu da se zaobiđu. To je važna operativna reakcija. Sledeće subote biće raspoređeno skoro 80.000 policajaca širom zemlje, a blizu 5.000 žandarma i policajaca u Parizu, da bismo sprečili incidente a ako se počine krivična dela, doći će do hapšenja i podizanja optužnica”, poručio je.

Premijer je istakao da vlada mora da očuva pravo Francuza na mirne proteste ali ujedno kazni one koji krše zakon.

XS
SM
MD
LG