Linkovi

Policija raspoređena širom Pariza pred novi protest "žutih prsluka"


Francuski policajci u opremi za razbijanje demonstracija ispred demonstranata koji nose žute prsluke na Šanzelizeu u Parizu, 15. decembra 2018.

Snažne policijske snage raspoređene su po Parizu pred planirane nove demonstracije "žutih prsluka", dok vlasti pozivaju na mir nakon što su se protesti prethodnih vikenda pretvarali u nasilne.

Bezbednosne snage u opremi za razbijanje demonstracija pozicionirane su oko centralne železničke stanice i duž poznatog bulevara Šanzelize, u kome su prodavnice zatvorene a prozori zabarikadirani u isčekivanju protesta. Vlasti su saopštile da je u glavnom gradu Francuske angažovano oko 8.000 policajaca i 14 oklopnih vozila.

Policija Pariza saopštila je da je 21 lice privedeno tokom jutra u tom gradu, pre nego što je počeo protest.

Prošlog vikenda, grupe demonstranata razbijale su i pljačkale radnje, sukobljavale se sa policijom i postavljale zapaljene barikade po ulicama.

Pokret "žutih prsluka", koji je ime dobo po fluorescentnim bezbednosim prslucima koji su deo obavezne opreme svih vozila u Francuskoj, pojavio se sredinom novembra u protestima zbog povećanja taksi na gorivo. Uskoro se preobratio u izraz gneva zbog visokih cena življenja u Francuskoj i zbog osećanja da je vlada predsednika Emanuela Makrona odvojena od svakodnevne borbe radnika.

"Isceđeni smo"

U subotu, stotine ljudi počelo je da preplavljuje Šanzelize.

"Ovde predstavljamo sve naše prijatrelje i članove porodica koji ne mogu da dođu na protest, ili koji su uplašeni", kaže Pjer Lami, 27-ogodišnji radnik u fabrici noseći žuti prsluk sa prebačenom francuskom zastavom preko ramena, dok peške ide na protest sa tri svoja druga.

On kaže da protest odavno više nije zbog taksi za gorivo, već da je prerastao u pokret za ekonomsku pravdu.

"Radi se o svemu sada", kaže Lami. "Isceđeni smo".

Makron poziva na mir

Predsednik Emanuel Makron je u petak pozvao na mir tokom demonstracija, a francuska vlada ponovila je onlajn poziv demonstrantima da budu mirni.

"Protestovanje je pravo. Pa, hajde da znamo kako ga upražnjavamo", tvitovano je sa zvaničnog vladinog naloga uz 34-minutni video, koji počinje fotografijama prethodnih francuskih protesta "žutih prsluka" koji su bili mirni pre nego što su postali nasilni.

"Protesotvanje nije razbijanje. Protestovanje nije razbijanje našeg nasleđa. Protestovanje nije razbijanje naših radnji... Protestovanje nije razbijanje naše republike", kaže se u videu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG