Linkovi

Teške posledice protesta u Francuskoj, uskoro i obraćanje Makrona


Razbijena autobuska stanica u Parizu, 9. decembar 2018.
Razbijena autobuska stanica u Parizu, 9. decembar 2018.

Radnici u Parizu ponovo su čistili ulice od polomljenog stakla i uklanjali zapaljena vozila posle još jednog nasilnog protesta u subotu, dok je vlada objavila da francuski predsednik Emanuel Makron planira da se za nekoliko dana obrati naciji.

Anti-vladini demonstranti izazvali su haos u gradu, četvrtu subotu za redom, bacali projektile, palili automobile i razbijali prodavnice i restorane.

Širom Pariza, demonstranti su razbijali izloge radnji, a zidove i prozore prekrivali grafitima protiv Makrona koji se suočava sa kritikama zato što se nije obraćao javnosti više od nedelju dana, uprkos pogoršanju nasilja.

Protesti takozvanih žutih prsluka izbili su 17. novembra kada je na ulice širom zemlje izašlo oko 300 hiljada demonstranata koji su protestovali zbog povećanja poreza na gorivo, ali i Makronovih liberalnih ekonomskih reformi.

Demonstranti prekriveni krvlju posle nasilnih protesta u Parizu, 8. decembar 2018.
Demonstranti prekriveni krvlju posle nasilnih protesta u Parizu, 8. decembar 2018.

Vlada je ove nedelje otkazala planove da podigne poreze na gorivo da bi smirila situaciju, ali su protesti već prerasli u otvorenu pobunu protiv francuskog predsednika.

Demonstranti zahtevaju niže poreze, veću minimalnu cenu rada i penziju. Međutim, uzimajući u obzir deficit u Francuskoj i pravila EU, Makron ima vrlo malo prostora za postizanje većeg konsenzusa.

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer rekao je u nedelju da protesti imaju teške posledice po ekonomiju i da se očekuje novo usporavanje ekonomskog rasta.

XS
SM
MD
LG