Linkovi

Američki lekari pozivaju na izbegavanje elektronskih cigareta


Ugledno Američko medicinsko udruženje pozvalo je sve Amerikance da izbegavaju upotrebu elektronskih cigareta, za koje se sumnja da su uzrok 450 nedavnih slučajeva bolesti pluća širom zemlje, uključujući najmanje pet smrtnih slučajeva.

U nacionalnoj istrazi koju vode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i Agencija za hranu i lekove, tajanstvene bolesti nisu još dovedene u vezu ni sa jednim specifičnim proizvodom u domenu elektronskih cigareta.

Američko medicinsko udruženje pozvalo je Agenciju za hranu i lekove da ubrza proces federalne regulative elektronskih cigareta, uključujući hitnu zabranu tih proizvoda koji privlače mlade ljude.

Jedan stanovnik Kanzasa mogao bi da bude šesta osoba koja je u SAD umrla od tajanstvene respiratorne bolesti povezane sa pušenjem e-cigareta, saopštio je u utorak jedan zvaničnik. "Vreme je da prestanete da pušite elektronske cigarete. Ako vi ili neko koga volite "vejpuje", molim vas - prestanite", apelovao je Li Norman, zdravstveni zvaničnik Kanzasa.

Inače, u ponedeljak je Agencija za hranu i lekove uputila upozorenje najvećem proizvođaču elektronskih cigareta, Džulu, optužujući ga za ilegalno širenje nedokazanih tvrdnji o bezbednosti proizvoda i reklamiranje namenjeno mladima. Džul je u saopštenju naveo da razmatra pismo Agencije za hranu i lekove i da će u potpunosti sarađivati u potpunosti.

Agencija za hranu i lekove upozorila je proizvodjača e-cigareta Džul zbog reklamiranja uz nedokazane tvrdnje da su ove cigarete bezbednije od klasičnog duvana.
Agencija za hranu i lekove upozorila je proizvodjača e-cigareta Džul zbog reklamiranja uz nedokazane tvrdnje da su ove cigarete bezbednije od klasičnog duvana.

Elektronske cigarete zagrejavaju ampule punjene tečnim nikotinom koji stvara isparenje.Mada se većina stručnjaka slaže da elektronske cigarete nisu tako opasne kao udisanje duvanskog dima, još nema dovoljno istraživanja o tome.

Kod mnogih od prijavljenih slučajeva bolesti, korišćen je pribor za e-cigarete ali i proizvodi od kanabisa kao i acetat vitamina E, ulje koje se dobija od vitamina E, a može biti opasno ako se udahne. Industrija e-cigareta tvrdi da su za respiratorne bolesti krivi proizvodi sa crnog tržišta ali zdravstveni zvaničnici tek treba da isključe same elektronske cigarete kao potencijalni uzrok novih bolesti.

"Slažemo se sa Agencijom za hranu i lekove - ako ne želite da umrete ili završite u bolnici, smesta prestanite da inhalirate ilegalna THC ulja", izjavio je portparol Američkog udruženja za e-cigarete. "Ako ste odrasli pušač ili bivši pušač koji koristi nikotinske proizvode kupljene u prodavnici, ne slušajte aktiviste koji bi radije da udišete smrtonosni dim nego da koristite e-cigarete", dodao je.

Simptomi bolesti uključuju otežano disanje, groznicu, kašalj i povraćanje. Dodatne indicije su glavobolja, vrtoglavica i bol u grudima.

XS
SM
MD
LG