Linkovi

Mnogi tinejdžeri ne znaju da e-cigarete sadrže nikotin


Najnovije istraživanje pokazuje da mnogi tinejdžeri, koji koriste e-cigarete ne shvataju koliku količinu nikotina udišu.

Studija, koju je objavila Američka akademija pedijatara, otkrila je da su 40 odsto adolescenata, koji su verovali da koriste samo proizvode bez nikotina, u stvari udisali značajne količine supstance koja izaziva zavisnost.

U istraživanju je učestvovalo 517 adolescenata, uzrasta do 12 do 21 godine, a odgovarali su na pitanja u korišćenju e-cigareta, tradicionalnih cigareta i marihuane.

Istraživači Univerziteta Stoni bruk u Njujorku uporedili su odgovore adolescenata o upotrebi tih supstanci sa njihovim uzorcima urina. Otkrili su da su gotovo svi ispitanici bili iskreni o upotrebi, ali su takođe utvrdili da je najveća razlika u studiji bila kod tinejdžera, koji su mislili da puše e-cigarete bez nikotina.

"Mnogi od učesnika našeg istraživanja nisu bili svesni da e-cigarete koje su pušili sadrže nikotin", zaključili su istraživači.

Za i protiv

Studija je obavljena u trenutku kada je popularnost e-cigareta u porastu, a njihova upotreba postaje vrlo polarizovana tema u debatama o javnom zdravlju.

Zagovornici e-cigareta tvrde da e-cigarete imaju potencijal da preusmere ljude koji puše tokom čitavog života sa tradicionalnih cigareta na manje štetne nikotinske proiuzvode, uključujući i e-cigarete. S druge strane, kritičari smatraju da takozvano pušenje e-cigareta sa sobom nosi rizik stvaranja nove generacije zavisnika od nikotina. Oni takođe ističu da zdravstveni efekti hemikalija u e-cigaretama još nisu potpuno poznati.

E-cigarete sadrže nikotin, koji izaziva zavisnost, ali ne sadrže katran ili mnoge druge supstance koje se nalaze u tradicionalnim cigaretama, i koje ih čine smrtonosnim. E-cigarete, koje rade na baterije, pretvaraju tečni nikotin u paru, koja može da se udiše.

Upotreba među tinejdžerima

Prošle godine, Uprava za hranu i lekove SAD objavila je plan da zabrani prodaju većine aromatizovanih e-cigareta u prodavnicama i na benzinskim pumpama, u pokušaju da spreče mlade da ih kupuju.

Prema federalnom zakonu u SAD je zabranjeno prodavati e-cigarete osobama mlađim od 18 godina. Međutim, u studiji objavljenoj prošle godine otkriveno je da je svaki peti srednjoškolac prijavio da koristi e-cigarete.

XS
SM
MD
LG