Linkovi

Alarmantna upotreba elektronskih cigareta


One mogu da sadrže nikotin, a njihova sve veća popularnost među tinejdžerima zabrinjava lekare i zdravstvene zvaničnike.

Elektronske cigarete zabranjene su u nekim zemljama, široko dostupne u drugim i uz prodaju putem interneta, dostupne jednostavno svugde. Popularnost tih proizvoda prevazišla je mogućnost naučnika da ustanove da li su elektronske cigarete bezbedne.

U reklami za Blu elektronske cigarete koristi se ista formula koja je nekada mogla da se vidi u reklamama za duvanske proizvode u Sjedinjenim Državama, izazovne žene ili mačo muškarci, koji publiku navode da želi da ih koristi.

Mladi gledaju te reklame i studije su pokazale da oni sve više koriste e cigarete. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su da se upotreba više nego udvostručila među američkim tinejdžerima tokom samo godinu dana.

Na jednom Jutjub video snimku, mladić govori o korišćenju ili inhaliranju elektronskih cigareta. On tvrdi da to nije mnogo štetnije od kofeina. Ali lekari su zabrinuti zbog uticaja nikotina na razvoj mozga kod adolescenata i mladih. Doktor Džonatan Vinikof govorio je putem Skajpa.

“Eksperimentisanje sa bilo kojim nikotinskim proizvodom, uključujući elektronske cigarete je isto kao i ruski rulet sa vašim mozgom.”

Studije su pokazale da nikotin može da utiče na memoriju kod tinejdžera, može da poveća napetost, depresiju i anksioznost.

“Takođe izlaže mozak adolescenta opasnosti od trajnijih i jačih puteva zavisnosti, ne samo od nikotina, već i drugih supstanci kao što su kokain, marihuana i drugi opijati.”

Elektronske cigarete su inhalatori koje napajaju baterije i imaju komore za tečnost u koju može da se dodaje nikotin. Oni stižu sa slatkim i voćnim ukusima koji privlače mlade. U ovoj prodavnici inhalatora u Vašingtonu, Bret Rajs, vlasnik, kaže da je i on zabrinut zbog toga što mladi koriste elektronske cigarete.

“Ne prodajemo ni jedan proizvod bilo kome ispod 18 godina. To je politika naše kompanije.”

Ali tinejdžeri mogu jednostavno da kupe elektronske cigarete na internetu. Što se tiče reklama, istraživači javnog zdravlja kažu da reklame šalju pogrešnu poruku odraslima i tinejdžerima.

“Trenutno, reklame su jedini izvor informacija koje većina korisnika ima o elektronskim cigaretama. I one ih predstavljaju kao bezbednu i zdravu alternativu”, kaže Dženifer Djuk je zdravstveni istraživač.

Ona je putem Skajpa izjavila da su neki od zdravstvenih efekata nepoznati ali da je ono što je poznato, zabrinjavajuće.

“Mislimo da je to problem za novu generaciju dece koja su zavisna od nikotina.”

To je upravo ono što zabrinjava lekare i stručnjake za javno zdravlje.

XS
SM
MD
LG