Linkovi

Kako ostaviti duvan?


Studije pokazuju da elektronske zamene mogu da budu delotvorne za neke ljude ali ne i za druge. Bihevioralna terapija i lekovi, žvakaće gume i nikotinske nalepnice koje smanjuju potrebu za nikotinom, mogu da pomognu.

Dan borbe protiv pušenja, 31. maj, je dan na koji pušači mogu da razmisle o svojoj navici i da prestanu da puše, barem na 24 sata. Prenosimo neke od strategija koje pomažu da se ostavi duvan.

Nije tajna da bilo koja vrsta upotrebe duvana nije zdrava. Ali većini ljudi, teško je da odustane. To je zato što su mnogi počeli da puše kada su bili tinejdžeri i zato što duvan sadrži nikotin.

“Nikotin izaziva visoki stepen zavisnosti i veoma je jaka droga.”

Doktorka Kimberli Horn kaže da su tinejdžeri skloni da koriste više od jedne vrste duvana. To bi mogle da budu cigarete, manje cigare, ili duvan za žvakanje. Tinejdžeri koji su pušači verovatno će koristiti elektronske cigarete koje takođe sadrže nikotin.

Što više nikotina dobijamo, više smo zavisni i mnogo teže nam je da prestanemo.”

Ne postoji ni jedna tehnika za prestajanje pušenja koja je delotvorna za svakoga. Neki se okreću elektronskim cigaretama za pomoć. Sisi, koja je želela da se navede samo njeno ime, se nada da će e-cigarete da joj pomognu da ostavi duvan.

“Posle mnogo godina pušenja, zaista ne volim miris dima. Ne volim prljavštinu od opušaka cigareta. Ne volim ukus koji ostaje u ustima. I ne dopada mi se činjenica da će druge osobe biti ugrožene zbog duvanskog dima.”

Studije pokazuju da elektronske zamene mogu da budu delotvorne za neke ljude ali ne i za druge. Bihevioralna terapija i lekovi, žvakaće gume i nikotinske nalepnice koje smanjuju potrebu za nikotinom, mogu da pomognu.

Doktorka Nensi Rigoti i drugi istraživači napravili su jednostavan program za pomoć pušačima da prestanu dok se nalaze u bolnici i da to nastave i nakon što su otpušteni iz bolnice. Pacijentima su date nikotinske nalepnice ili lekovi I omogućeno im je savetovanje u bolnici uz naknadnu podršku nakon što je napuste.

“Znamo da lekovi deluju i da savetovanje deluje ali zajednički deluju mnogo bolje nego pojedinačno.”

Sedamnaest procenata pušača u programu nije pušilo šest meseci nakon što su napustili bolnicu. Američka vlada i privatne organizacije vode kampanju protiv pušenja od 1964. godine.

Studija univerziteta Jejl ustanovila je da su oni, koji su ostavili pušenje tokom tog perioda, imali za 30 odsto poboljšano očekivanje životnog veka. Doktor Teodor Holford je jedan od koautora studije. On i drugi koji su istraživali upotrebu duvana imaju sledeći savet.

“Neko ko razmišlja o pušenju ne bi trebalo uopšte o tome da razmišlja.”

Obe studije objavljene su u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG