Linkovi

Novi pad prijava za pomoć nezaposlenima, delta i dalje pretnja za oporavak


ARHIVA - Oglas za sajam za zapošljavanje u Njujorku (Foto: Rojters/Andrew Kelly)
ARHIVA - Oglas za sajam za zapošljavanje u Njujorku (Foto: Rojters/Andrew Kelly)

Broj ljudi koji su se prvi put prijavili za nadoknadu za nezaposlene tokom pandemije koronavirusa prošle nedelje je dostigao novi, nizak nivo, drugu sedmicu za redom, saopštio je u četvrtak Sekretarijat za rad.

Pomoć je ukupno zatražilo 310.000 nezaposlenih, što je 35.000 manje od revidirane cifre objavljene nedelju ranije. Brojke za prošli mesec su najniže od izbijanja pandemije u Sjedinjenim Državama u martu 2020. godine, ali su i dalje iznad proseka od 218.000 zabeleženog 2019. godine.

Broj prijava za nadoknadu nezaposlenima beleži konstantan, mada neujednačen pad od početka januara, kada ih je bilo 900.000. Podaci o prijavama jedan su od pokazatelja ekonomskog stanja zemlje.

Sjedinjene Države su prošlog meseca saopštile da je ekonomija, vodeća u svetu, rasla po godišnjoj stopi od 6,6 odsto, u periodu od aprila do juna. Međutim, u avgustu je otvoreno samo 235.000 radnih mesta što, kako ocenjuju ekonomisti, delom ukazuje na to da naglo širenje delta soja koronavirusa suzbija rast na tržištu rada.

Broj novih poslova je naglo pao u odnosu na više od 2 miliona dodatih radnih mesta u junu i julu. Stopa nezaposlenosti pala je na 5,2 odsto što je i dalje gotovo 2 odsto više nego pre pandemije.

U Americi je i dalje nezaposleno 8,4 miliona ljudi. Otvorenih radnih mesta ima više od 10 miliona, ali pojedini radnici često nemaju potrebne veštine, ili poslovi nisu dostupni u mestima gde žive nezaposleni.

Obim američke ekonomije prevazišao je nivo pre pandemije, dok se privreda oporavlja brže nego što su mnogi ekonomisti predviđali tokom najgoreg perioda zatvaranja biznisa pre više od godinu.

Međutim, postavlja se pitanje koliko brzo će ekonomija nastaviti da raste. Federalna vlada je mesecima izdvajala dodatnih 300 dolara nedeljno za pomoć nezaposlenima, uz često manje izdašnu podršku pojedinačnih država.

Dodatna pomoć sada je istekla širom zemlje, čime je pogođeno oko 7,5 miliona nezaposlenih.

Ekonomiji preti i širenje delta soja koronavirusa. U brojnim državama, izbili su politički sporovi zbog protivljenja konzervativnih republikanskih guvernera da uvedu obavezno nošenje maski i vakcinaciju u školama i biznisima. Pojedini opštinski lideri i školski zvaničnici zalažu se za uvođenje strožijih mera kako bi se sprečilo širenje delta varijante.

Predsednik SAD Džo Bajden će u četvrtak govoriti o novim naporima da se poveća broj vakcinisanih u zemlji, da bi se zaustavio nagli rast novozaraženih. Proteklih nedelja, u SAD je registrovano oko 150.000 novih slučajeva Kovida 19 dnevno.

Više od 64 odsto punoljetnih Amerikanaca u potpunosti je imunizovano protiv koronavirusa.

XS
SM
MD
LG