Linkovi

Novi ombudsman Kosova Naim Ćeljaj preuzeo dužnost


Novi ombudsman Kosova Naim Ćeljaj (L) preuzima dužnost od Hiljmija Jašarija
Novi ombudsman Kosova Naim Ćeljaj (L) preuzima dužnost od Hiljmija Jašarija

Ombudsman Kosova u narednih pet godina biće Naim Ćeljaj. Izabrala ga je u ponedeljak Skupština Kosova , a u utorak je od dosadašnjeg narodnog advokata Hiljmija Jašarija preuzeo dužnost.

Nakon što je preuzeo dužnost novog kosovskog ombudsmana, Naim Ćeljaj је rekao da će po Zakonu i Ustavu nastaviti da obavlja posao, narodnog advokata kao što je to, kako je kazao, radio i njegov prethodnik.

Naim Ćeljaj - novi ombudsman Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

„Prioritet će mi biti da nastavimo projekte koji su započeti pre nego što sam ja došao ovde. Takođe je prioritet da se poveća poverenje građana u ovu instituciju. Iz razgovora sa ombudsmanom bilo je velikog povećanja u procentu poverenja građana u ovu institucju. Zbog izazova sa kojima se suočava ovo društvo ja ću naravno kao ombudsman uvek biti na usluzi svim građanima Kosova”, rekao je Naim Ćeljaj.

Bivši kosovski ombudsman Hiljmi Jašari rekao je da je zadovoljan radom ove institucije u proteklih pet godina.

U periodu mog mandata, najbitnija stvar koju treba da naglasim je da je došlo do velikog povećanja broja preporuka za javne službe Kosova. To se povećalo za 400% u odnosu na period kada sam ja došao na poziciju narodnog advokata. Takođe dva puta smo na nivou Balkana proglašeni za instituciju u koju građani imaju najviše poverenja“, rekao je Jašari.

Hiljmi Jašari posebno se zahvalio medijima na saradnji tokom njegovom petogodišnjeg rada. .

“Hvala vam ne samo na promociji, već i na svemu onom što se zapravo radilo u našoj instituciji. Ne bez razloga, ali i u svetu su mediji glavni saradnici ombudsmana što se tiče zaštite ljudskih prava”, kazao je Jašari.

Novi kosovski ombudsman Naim Ćeljaj po profesiji je advokat, a bio je i zamenik ministra pravde u vladi Ramuša Haradinaja.

XS
SM
MD
LG