Linkovi

Nove optužbe protiv Fejsbuka da nije uklanjao sporne sadržaje kako ne bi gubio korisnike


Logo Fejsbuka
Logo Fejsbuka

Bivši zaposleni u Fejsbuku obavestio je nadležne organe da kompanija stavlja profit iznad napora da zaustavi objavu problematičnih sadržaja, piše Vašington post.

Nove optužbe iznete su nekoliko nedelja pošto je bivša zaposlena u Fejsbuku, Frensis Hogen, svedočila u Kongresu o tome da kompanija ne vodi računa o bezbednosti korisnika, posebno dece, već samo o zaradi.

Neimenovani, novi uzbunjivač podneo je prijavu federalnoj komisiji za nadzor finansija.

Frensis Hogen, koja je nedavno izašla sa optužbama, zapravo je objavila interna dokumenta koja pokazuju da je Fejsbuk znao za štetu koju nanosi korisnicima, ali da nije ništa uradio.

Novi uzbunjivač sada iznosi detalje o tome kako se kompanija postavila prema optužbama u vezi sa mešanjem Rusije u predsedničke izbore 2016.

"To će biti kratkog daha, neki predstavnici u Kongresu će pobesneti, ali onda će za nekoliko nedelja da se bave nečim drugim. Za to vreme mi zarađujemo i u redu smo", navodno je rekao Taker Baunds iz tima za komunikacije Fejsbuka, navodi uzbunjivač.

Takođe, prijavio je da se menadžeri u Fejsbuku nisu trudili da se bore protiv dezinformacija i problematičnih sadržaja iz straha da ne razljute tadašnjeg predsednika Donalda Trampa ili da ne bi gubili korisnike.

Prijava je podneta 13. oktobra, nedelju dana pošto je Hogen iznela svoje podatke pred Kongresom, piše Post.

Portparolka Fejsbuka Erin Mekpajk kazala je da je "tekst ispod nivoa Vašington posta koji u poslednjih pet godina objavljuje samo one priče za koje ima dokaze i proverene izvore".

U SAD i dalje ne postoje zakoni kojima se regulišu sadržaji na društvenim mrežama.

XS
SM
MD
LG