Linkovi

Fejsbuk počinje da ograničava reklame koje ciljaju tinejdžere


Arhiva - Logo Fejsbuka vidi se na ekranu na ajfona.
Arhiva - Logo Fejsbuka vidi se na ekranu na ajfona.

Fejsbuk je saopštio da više neće dozvoliti oglašivačima da ciljaju one od 18 godina i mlađe na osnovu njihovih interesa i aktivnosti na drugim veb lokacijama.

Nova politika, koja se takođe odnosi na Instagram i Fejsbuk mesindžer, i dalje dozvoljava ciljanje tinejdžera, ali samo na osnovu starosti, pola i lokacije.

Starosne granice mogu se razlikovati u zavisnosti od zemlje, a Fejsbuk kaže da će nova politika početi za nekoliko nedelja.

"Već dajemo ljudima načine da nam kažu da radije ne bi videli oglase na osnovu svojih interesa ili na osnovu svojih aktivnosti na drugim veb lokacijama i u aplikacijama, na primer putem kontrola u našim podešavanjima oglasa", kaže se u saopštenju Fejsbuka u kom se najavljuje nova politika. "Ali od zagovornika mladih čuli smo da mladi ljudi možda nisu dobro pripremljeni za donošenje ovakvih odluka. Slažemo se s njima, zbog čega zauzimamo oprezniji način kako oglašavači mogu da dođu do mladih putem oglasa".

Iako bi nova politika mogla biti uspeh za grupe za zagovaranje koje su rekle da ciljanje tinejdžera predstavlja potencijalnu opasnost, Fejsbuk je saoštio da se nastavlja sa planom za stvaranje Instagrama za decu.

Državni tužioci iz 40 država zatražili su od Fejsbuka da odbaci tu ideju.

Fejsbuk kaže da bi ideja ponudila roditeljima veću mogućnost kontrole nad svojom decom.

Neke informacije u ovom izveštaju potiču iz Rojtersa.

XS
SM
MD
LG