Linkovi

Fejsbuk privremeno zaustavio projekat "Instagram Kids"


Instagram je privremenu zaustavio rad na svojoj platformi Instragram Kids (Instagram za decu) namenjenog deci mlađoj od 13 godina, kako bi razmotrio primedbe o sadržaju i pristupu platformi.
Instagram je privremenu zaustavio rad na svojoj platformi Instragram Kids (Instagram za decu) namenjenog deci mlađoj od 13 godina, kako bi razmotrio primedbe o sadržaju i pristupu platformi.

Fejsbuk je privremeno zaustavio rad na svom projektu Instragram Kids (Instagram za decu) zbog strahova o potencijalnom štetnom uticaju platforme na mlade ljude, uključujući i pojavu anksiznosti i depresiju.

Ideja je da se mladima pruži iskustvo korišćenja Instagrama, ali bez oglasa, uz veću kontrolu roditelja i sadržaje prikladnije za mlađe uzraste.

Članovi američkog Kongresas i aktivističke grupe pozvali su Fejsbuk da u potpunosti odustane od platforme, zbog brige za mentalno zdravlje i bezbednost mladih.

"Danas je prelomni trenutak za sve jači pokret koji zahteva odgovornost tehnoloških kompanija, i veliki dan za sve koji veruju da dobrobit dece treba da bude ispred profita velikih tehnoloških kompanija", izjavio je Džoš Golin, direktor grupe "Ferplej" koja se fokusira na bezbednost dece.

"Želimo da pohvalimo Fejsbuk što je poslušao brojne glasove koji su im glasno i dosledno govorili da će Instagram za mlade rezultirati velikom štetom nanetom deci".

Golin je obećao da će se boriti protiv platrforme Instagram Kids "dok trajno ne odustanu od nje."

Dok bi deci bila potrebna dozvola roditelja da otvore nalog na mreži Instagram Kids, kompanija kaže da je pauzirala ideju da bi nastavila da "radi na elementima softvera koji bi omogućili roditeljima opciju nadzora nad tinejdžerima", saopštila je kompanija u svom blogu.

“Nastavićemo rad na tome da mogućimo roditeljima da nadziru naloge svoje dece tako što ćemo proširiti te opcije na naloge tinejdžera (dece starije od 13 godina) na Instagramu".

Kompanija navodi da je realnost takva da deca jesu na internetu i da su proizvodi kao što je Instagram Kids - "bolji za roditelje".

Ranije ovog meseca, Vol strit žurnal je objavio interna dokumenta Fejsbuka iz kojih se vidi da je kompanija znala da Instagram može da ima štetni uticaj na tinejdžere, posebno devojčice. Prema pisanju magazina, Fejsbuk nije načinio mnogo koraka da razmotri to pitanje.

Fejsbuk je izveštaj nazvao netačnim.

(Deo informacija u ovom izveštaju preuzet je od agencije Rojters)

XS
SM
MD
LG