Linkovi

Amerika od 11. maja ne traži dokaz o vakcini, Novak može na US Open?


Novak Đoković (Foto: REUTERS/Loren Elliott, arhiva)
Novak Đoković (Foto: REUTERS/Loren Elliott, arhiva)

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države više neće tražiti dokaz o vakcinisanju protiv kovida od međunarodnih putnika i federalnih radnika od 11. maja, kada se okonča i vanredno stanje uvedeno zbog koronavirusa, objavila je Bela kuća.

U februaru je Predstavnički dom Kongresa glasao o tome da se prekine obaveza da većina stranih putnika budu vakcinisani protiv kovida, jedna od nekoliko preostalih pandemijskih mera koja je još na snazi.

Bajdenova administracija je prošlog juna prestala da traži da putnici koji dolaze u Ameriku avionom imaju negativni test na kovid, ali je ostala na snazi mera Centra za kontrolu bolesti da se traži dokaz o vakcinaciji za većinu inostranih putnika.

To pravilo je sprečavalo srpsku tenisku zvezdu Novaka Đokovića da učestvuje na nekim američkim turnirima, jer nije vakcinisan protiv kovida, ali od 12. maja on može slobodno da uđe u Ameriku i da igra na turnirima kao što je US Open, navodi Rojters.

Sekretarijat za bezbednost takođe navodi da od 12. maja neće tražiti od putnika koji nisu američki državljani, a dolaze u SAD kopnom i brodovima, da budu vakcinisani protiv kovida i da pruže dokaz o tome.
Bajdenova administracija je u septembru 2021. godine uvela obavezu da oko 3 i po miliona stalno zaposlenih i radnika na ugovoru pri federalnoj vladi moraju da budu vakcinisani, ili mogu da dobiju otkaz ili trpe disciplinske mere, što nije sprovedeno duže od godinu dana nakon serije sudskih postupaka.
U martu je sud presudom blokirao primenu ove mere obaveznog vaksinisanja radnika. Bela kuća je u oktobru 2022. godine poručila federalnim agencijama da ne traže od radnika na ugovoru da budu vakcinisani.
XS
SM
MD
LG