Linkovi

Nova metoda lečenja raka - testiranje DNK malignih ćelija


Ćelije raka dojke pod mikroskopom
Ćelije raka dojke pod mikroskopom

Lečenje raka postaje sve preciznije i manje invazivno, tretmani traju kraće i mogu da imaju bolje rezultate nego tradicionalne terapije. Jedan od novih metoda je i testiranje DNK tumora.

Nove metode u lečenju raka - testiranje DNK malignih ćelija
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

​Hemoterapija, zračenje i operacija su standardne metode lečenja karcinoma. Ali, hemoterapija i zračenje zajedno sa malignim ubijaju i zdrave ćelije, a nuspojave su opšte poznate. Lečenje raka danas nastoji da bude preciznije i da terapije deluju samo na kancerogeno tkivo.

Recimo, fokusirano zračenje se može koristiti kod žena u ranoj fazi raka dojke, pošto se operacijom ukloni maligni tumor. Nuspojave su minimalne, a potrebno je i manje vremena nego kod klasičnog zračenja.

“Ovaj petodnevni tretman ima isti efekat kao i zračenje dojke od 4 ili 6 nedelja”, ističe Džulija Vajt sa Univerziteta Ohaja.

Drugi tretmani se oslanjaju na imuni sistem.

“Sada je već jasno da imuni sistem detektuje ćelije raka, vidi ih kao abnormalne i ako pustimo imuni sistem da radi, on sam dosta uspešno napada i uništava ćelije raka”, napominje Vilijam Nelson sa Univerziteta Džons Hopkins.

Drugi tretmani uključuju testiranje genetskog materijala od kojeg su napravljene ćelije raka I lek koji uništava samo te ćelije.

“Pokušavamo da uništimo ćelije na kojima se prvo pojavio rak, u tome je suština precizne medicine”, kaže Marša Bros sa Univerziteta Pensilvanije.

Svaki karcinom je jedinstven, baš kao i njegov DNK. Na osnovu toga se i utvrđuje koji je lek najdelotvorniji. Zdrave ćelije se ne uništavaju, a nuspojave se mogu ublažiti.

Mali broj pacijenata je imao nuspojave kod kojih je trebalo intervenisati, a onima koji su ih imali je samo malo smanjena doza – tako da tretman i dalje bude efektan, a da nuspojave prestanu. Mislim da je za sada to najviše osećaju pacijenti koji i dalje nisu izlečeni od raka, već im se karcinom vraća ili se širi na druge delove tela”, napominje Bros.

Ćelije raka, ilustracija
Ćelije raka, ilustracija

Rezultati obećavaju.

“Imala sam pacijenta kome su davali tri meseca života, jer je imao oblik raka koji inače nije izlečiv, ne deluje čak ni hemoterapija. Dala sam mu tablete pre četiri godine, a danas nema nikakve naznake bolesti. Upoznala sam i ženu koja je imala sarkom. Bila je u invalidskim kolicima i na kiseoniku i prognoze su bile da će umreti u roku od godinu dana. Evo, tri godine kasnije ide na planinarenje sa svojom decom”, kaže Marša Bros.

Ove terapije su i dalje nove, ali specijalisti kažu da ciljana terapija – bilo da je reč o fokusiranom zračenju, imunoterapiji ili genomskom testiranju i preciznoj medicini – jesu budućnost u lečenju raka.

XS
SM
MD
LG