Linkovi

Olovka koja otkriva rak za nekoliko sekundi


Ako se sumnja na pojavu kancera kod pacijenta, hirurzi bi, u većini slučajeva odsekli deo sumnjivog tkiva i testirali ga. Dobijanje rezultata može da bude veoma dugotrajan proces. Novi izum pod nazivom MasSpek olovka, može da skrati vreme čekanja na samo nekoliko sekundi. Ta olovka je napravljena u Ostinu u državi Teksas.

Jedan dodir te olovke može da ustanovi kancer skoro odmah.

"To će promeniti pravila igre, jer radio sam na slučaju pre neki dan sa hirurgom i morali smo da čekamo dodatnih dva sata jer sadašnji metod traje veoma dugo", kaže Ajdin Zahedivaš.

On je student medicine i koautor Maspek olovke. Zahedivaš kaže da olovka može da isporuči rezultate o kanceru za 20 sekundi i da je manje invazivna za pacijente nego tradicionalni metod za potvrđivanje bolesti.

"Taj proces obično bi uključivao uzimanje uzorka tkiva što znači isecanje tog tkiva. Naša tehnologija može da uoči kancer unutar tkiva bez isecanja ili menjanja", objašnjava Zahedivaš.

Kapljica vode na olovci izvlači molekule iz sumnjivog kanceroznog tkiva tokom operacije. Ovaj instrument, nazvan spektrometar mase, analizira vodu kako bi ustanovio da li je kancer prisutan. To dodaje preciznost u detektovanju raka. Za nekoliko sekundi, hirurg bi mogao da sazna koji deo tkiva da ukloni, koliko da odseče i šta da ne odseče, kako zdravo tkivo ne bi bilo oštećeno.

"Završili smo testiranje na ljudskom tkivu koje je uzeto od pacijenata i ono je pokazalo 96 odsto pouzdanosti u prepoznavanju kancera od zdravog tkiva", ističe Zahedivaš.

Najnovije dostupne tehnologije omogućile su jednom interdisciplinarnom timu da razvije tu olovku u roku od dve i po godine.

“Napravili smo na 3D štampaču sve prototipove, što nam je omogućilo da veoma brzo razvijemo dizajn koji je delotvoran", kaže Zahedivaš.

On smatra da će za dve godine, Maspek biti testiran u hirurgiji na univerzitetu Teksasa u Ostinu. Takođe je planirano da se ta tehnologija testira u Anderson centru za borbu protiv raka i na Bejlor koledžu u Hjustonu, u Teksasu.

XS
SM
MD
LG