Linkovi

Aplikacije i za dijagnozu bolesti - od dijabetesa do kancera


Ilustracija
Ilustracija

Sve više, lekari pokušavaju da pronađu načine da pretvore mobilni telefon u moćno sredstvo preventivne medicine. Aplikacije za vežbanje i brojanje kalorija već utiru put za to. Ali i neke koje će uskoro stići na vaš telefon, aplikacije koje bi mogle da uspostave dijagnozu svega, od dijabetesa do kancera.

Slika, kako se kaže, vredi više od hiljadu reči. Naravno, takozvani selfi očiju mogao bi doslovno da spasi život. On meri količinu bilirubina u očima što je naznaka žutice ili mnogo ozbiljnijeg stanja.

Jedna od aplikacija za koje smo zainteresovani je za osobe koje imaju rak pankreasa. Kancer pankreasa, na žalost, ima veoma nisku stopu preživljavanja zato što se simptomi bolesti veoma često kasno otkriju. Tako da su do tog trenutka, opcije za tretman veoma ograničene”, objašanjava Aleks Mariakakis za Univerziteta države Vašington.

Fotografije pokazuju kako žutica izgleda. To je takođe jedan od nekoliko pouzdanih snakova raka pankreasa.

Moj otac umro je od raka pankreasa, a on se predstavlja sa žuticom i imam veoma bliskog kolegu, koji je preživeo rak pankreasa i počeo sam da razmišljam da bi to mogla da bude fenomenalna stvar koja bi mogla u budućnosti da ranije kod ljudi ustanovi bolest i učini da ishod bude bolji za osobe sa rakom pankreasa”, ističe Džim Tejlor sa Univerziteta države Vašington.

Istraživanje koje prati aplikaciju, pod nazivom Biliskrin, je u ranoj fazi. Istraživači dizajniraju njegov algoritam kako bi ustanovili povećanje nivoa bilirubina u krvi.

“Biliskrin je algoritam koji pokreću podaci, što u osnovi znači da ako uočimo dovoljno slučajeva žutice za različite nivoe bilirubina, možemo da imamo algoritam opremljen da vidi te različite nivoe”, kaže Mariakakis.

Što više očiju aplikacija prouči, na bolji način će identifikovati nevolju.

“Sledeća studija trebalo bi da bude veća, sa osobama koje nemaju ili imaju umerenu žuticu i zatim ozbiljniju žuticu. Uzeli bismo te informacije i napravili, kako se nadamo, mnogo veći algoritam koji bi mnogo preciznije mogao da predvidi žuticu u većoj grupi osoba”, naglašava Tejlor.

Studija je precizno izmerila nivo bilirubina kod 90 odsto testiranih pojedinaca. Sledeći korak je povećanje te preciznosti čime bi kvadratne naočare za podešavanje boje postale nepotrebne.

XS
SM
MD
LG