Linkovi

Džo Bajden - sam protiv svih - u drugoj debati demokrata


Učesnici druge večeri demokratske debate u Detroitu u Mičigenu, 31. jula 2019.

Bivši američki potpredsednik Džo Bajden bio je u centru pažnje drugog dana demokratske debate, i često je bio na udaru svih devet rivala. Njemu nije bilo potrebno mnogo vremena da im odgovori, čak je vrlo ubedljivo istakao da je upravo on demokrata koji će pobediti predsednika Donalda Trampa sledeće godine.

Drugog dana debate bilo je mnogo živahnije u Detrotu, gde se trenutni vodeći kandidat Džo Bajden suočio sa nekoliko napada rivala o zdravstvu, klimatskim promenama i krivičnom pravu. Bajden je uzvraćao kritičarima, a pogotovo senatorki iz Kalifornije Kamali Haris na njene planove o zdravstvenoj nezi.

"Da budem vrlo iskren i otvoren, ne možete da pobedite predsednika Trampa besmislicama iz tog plana”.

“Mislim da treba ozbiljno da razmislite o čemu pričate, promislite i shvatite da građani Amerike žele da imaju zdravstvenu negu, i ne žele da ih sprečavaju troškovi“, odgovorila je Haris.

Bivši potpredsednik Džo Bajden i senatorka iz Kalifornije Kamala Haris.
Bivši potpredsednik Džo Bajden i senatorka iz Kalifornije Kamala Haris.

Bajden se isto sukobio sa nekadašnjim Obaminim šefom kabineta Hulijanom Kastrom oko imigranata, jer Kastro želi da dekriminalizuje migrante koji prelaze granicu.

“Ako pređeš granicu ilegalno, treba da te vrate, to je krivično delo”, smatra bivši potpredsednik.

“Prvo, gospodine potpredsedniče, izgleda da su neki od nas naučili iz iskustva, a neki nisu”, odgovorio je Kastro.

Bivši potpredsednik Džo Bajden govori na privatnoj zabavi bivšeg sekretara za poljoprivredu Toma Vilsaka, 15. jula 2019. u Vokiju u Ajovi.
Bivši potpredsednik Džo Bajden govori na privatnoj zabavi bivšeg sekretara za poljoprivredu Toma Vilsaka, 15. jula 2019. u Vokiju u Ajovi.

Senatorka iz Njujorka Kirsten Džilibrend podsetila je Bajdena na davne komentare o ženama koje rade.

“Mnoge žene moraju da rade zbog dece, mnoge žene rade da bi imale za svoju zajednicu. Ili vi i dalje ne stojite iza toga, ali ne znam šta ste tada mislili kad ste to rekli?”

“Mnogo sam radio na zakonima o ravnopravnosti polova na poslu. Napisao sam i predlog da žene imaju bolji tretman I na univerzitetima . Bili smo zajedno na Univerzitetu u Sirakuzi i rekli ste da je baš divno što sam toliko zabrinut za jednak tretman žena. Ne znam šta se u međuvremenu desilo, sem što ste sada u predsedničkoj trci”, odgovorio je Bajden.

A kada se nisu medjusobno napadale, demokrate bi osipale paljbu na predsednika Trampa. Oštar je bio senator iz Kolorada Majkl Benet.

“Nama je predsednik čovek koga bukvalno uopšte nije briga za tvoju ili moju decu. Gospodine predsedniče, deci je mesto u školama, ne u kavezima”, rekao je Benet, pominjući decu imigranata koja se drže u pritvornim centrima na granici razdvojena od roditelja.

Bajden je takođe napao Trampa zbog nedavnih komentara o rasi i etničkoj i drugoj raznovrsnosti. "Gospodine predsedniče, da nešto razjasnimo - mi to volimo, nećemo odustati od takvog društva!"

Na sledećoj debati biće manje učesnika zboh oštijih pravila za učešće.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG