Linkovi

Nova crnogorska vlada povukla predlog zakona o popisu i još 25 drugih akata


ARHIVA - Vlada Crne Gore na Cetinju kada je izabrana, 28. aprila 2022. (Foto: AFP/Savo Prelević)
ARHIVA - Vlada Crne Gore na Cetinju kada je izabrana, 28. aprila 2022. (Foto: AFP/Savo Prelević)

Ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović saopštio je u utorak da je vlada “iz tehničkih razloga” povukla predlog Zakona o popisu stanovništa, koji je trebalo da bude održan ove godine, kao i još 25 akata koje je predložila bivša vlada, takođe iz tehničkih razloga.

"Vlada je 12. maja donijela odluku da povuče iz skupštinske procedure 26 akata, koja je parlamentu dostavila bivša vlada, među kojima i zakon o popisu, iz čisto tehničkih razloga”, rekao je Damjanović novinarima.

On je pojasnio da se “radi o tehničkom povlačenju predloga ovih zakona, kako bi se veći dio njih vratio u parlament, sa novim predlagačima, jer je došlo do promjene uredbe o organizaciji rada vlade, odnosno do promjene ministara".

Obrazlažući povlačenje niza zakona koje je predložila Krivokapićeva vlada, Damjanović je rekao da se “ne radi o bilo čemu drugome, već o nečemu što je tražila skupština”.

"Moja ideja je bila da jednim zaključkom obavijestimo parlament da ostajemo pri predlozima zakona i pošaljemo imena novih predlagača”, rekao je ministar finansija i dodao da je “parlament imao drugačiju viziju i mi smo izašli u susret tako da otpadaju sve spekulacije da je bilo koji akt poučen iz drugih razloga, osim tehničkih”.

Prema njegovim riječima, kad je riječ o ministarstvu finansija, pet akata koji su bili u proceduri su povučeni s namjerom da se najmanje dva odmah vrate u proceduru i da imaju prioritet u radu ovog ministarstva.

“To su Carinski zakon i Zakon o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova", rekao je Damjanović i istakao da je popis prioritet rada ministarstva finansija, Monstata, te da se on nada da će biti prioritet i vlade i parlamenta.

Nova Vlada Crne Gore, na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, izabrana je 28. aprila, nakon što je u februaru parlament izglasao nepovjerenje vladi Zdravka Krivokapića.

XS
SM
MD
LG