Linkovi

Počeo popis u Crnoj Gori


Počeo popis u Crnoj Gori
Počeo popis u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je danas počeo popis stanovništva, uz dileme da li je taj proces statistička ili politička kategorija. Iako je Crna Gora Ustavom definisana kao građanska država o toj činjenici, gotovo da niko i ne razmišlja, pa pretpopisna atmosfera podsjeća na predreferendumsku.

Zaoštrenu retoriku političara i pojačanu aktivnost crkvenih velikodostojnika prati i agresivna medijska kampanja. TV ekrani preplavljeni su porukama raznih patrotskih organizacija, a gradovi prepuni bilborda koji valjda, građanima treba da pojasne ko su i šta su. Crnogorska nacionalna retorika izražena je ponajviše na javnom medijskom servisu koji se iz emisije u emisiju bavi crnogorskim identitetom, dok u gradu prednjače bilbordi srpske provenijencije. U prepucavanju na zaostaju ni Muslimani i Bošnjaci, a argument su slični onima kada se prepucavaju Srbi i Crnogorci. Jedino Albanci i Hrvati, izgleda, nemaju nikakvih dilema.

Sprovođenje popisa će pratiti i Eurostat, a to daje dodatni kredibilitet tom poslu i smanjuje sumnje da eventualno može biti nekih zloupotreba, saopštili su predstavnici te evropske institucije i crnogorske Vlade. Direktor Eurostata za spoljnu saradnju, komunikaciju i ključne indikatore Piter Everers i crnogorski ministar finansija Milorad Katnić pozvali su građane da se slobodno izjasne na popisu koji traje do 15. aprila.

Everers je tvrdi da su podaci dobijeni na popisu ključni instrument na osnovu koga se planira razvojna politika jedne zemlje. On smatra da je dobra odluka crnogorske Vlade da pozove Eurostat na prati realizaciju popisa i obradu podataka.

"Ta kontrola Eurostata rezultiraće izvještajem u kome ćemo iznijeti mišljenje na koji način je obavljen popis u Crnoj Gori. Vjerujemo da će taj izvještaj na kraju rećći da je popis urađen na kredibilina način, odnosno da je sproveden u skladu sa evropskim standardima’’.

On je ponovio da na popisu, prema preporukama Eurostata, postoje obavezna i neobavezna pitanja. Među neobaveznim pitanjima naveo je ona koja se odnose na etničku, jezičku i vjersku pripadnost. Tvrdi da nema mogućnosti da zloupotrijebi popis, jer postoje principi koji omogućavaju kontrolu.

Crnogorski ministar finansija Milorad Katnić istakao je da su obezbijeđeni svi preduslovi da popis i obrada podataka budu sprovedeni u skladu sa najboljom praksom i standardima Evropske unije.

"Dobro je što u ovom procesu imamo Eurostat koji će pratiti realizaciju popisa i kasnije obradu i objavljivanja podataka. To daje dodatni kredibilitet tom poslu i smanjuje sumnje da u procesu može biti nekih zloupotreba’’, kazao je on.

Katnić je podsjetio da su podaci dobijeni na popisu tajna i da ne mogu služiti za neke druge svrhe. Ipak, ono što se u javnosti pominje kao najvažnije pitanje jeste to hoće li se promijeniti nacionalna struktura i koliko ljudi govori crnogorskim jezikom koji je ustavno definisan kao službeni. Popis će izgleda, više biti političko, a manje statističko pitranje, a zamke dvostrukog identiteta, za koje se očekivalo da će biti razriješene osamostaljenjem Crne Gore, pratiće nažalost I brojne buduće generacije građana Crne Gore.

XS
SM
MD
LG