Linkovi

Obeleženo 22 godine od napada na autobus Niš ekspresa kod Podujeva


Uništeni autobus Niš ekspresa posle eksplozije u Livadicama, kod Podujeva, 16. februara 2001. godine
Uništeni autobus Niš ekspresa posle eksplozije u Livadicama, kod Podujeva, 16. februara 2001. godine

Parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu i pesničkim časom obeležene su 22 godine od napada na autobus Niš ekspresa u mestu Livadice kod Podujeva, u kom je poginulo dvanaestoro i povređeno četrdeset troje Srba.

Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji dečak.

U prvom od šest autobusa koi su se kretali u koloni, a koji je dignut u vazduh, nalazile su si i sestre, Mirjana i Jelena Dragović iz Lapljeg Sela. Mirjana je stradala, a Jelena je zadobila teške povrede.

„Svega se sećam, dima, vatre, ukusa u ustima, krvi. Sve je isto. Samo sam naučila s tim da živim i da ga negde potisnem u sebi. Sva sećanja su živa, sve što sam tada osećala osećam i danas“, rekla je Jelena Dragović, sestra poginule Mirjane Dragović.

Jelena podseća da do danas za ovaj zločin niko nije odgovarao.

“Uzaludno je i nadati se i očekivati bilo šta. Sve je moglo da se htelo, a nije se htelo. Nisu hteli – ni međunarodna zajednica nije htela, vlast nije htela, oni koji su imali mogućnosti da to otkriju - nisu hteli“, navodi Jelena.

Jedan od onih koji je 16. februara 2001. godine bio u jednom od šest autobusa je i bivši gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

Godišnjica napada na autobus kod Podujeva
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

On ističe da veliki deo odgovornosti za ovaj zločin snosi međunarodna zajednica, pre svega jer su se kako navodi autobusi kretali pod pratnjm KFOR-a, ali i što kako dodaje iz godine u godinu izostaje i rekacija i pominjanje ovog zločina od strane predstavnika međunarodne zajednice.

“Jednostavno ni međunarodna zajednica ni sve relevantne institucije ne samo da ne žele da pomenu ovaj slučaj, nego ne žele ni da se bave time. Kao što i sami možemo da vidimo, svi zločini koji su se dešavali nad srpskim narodom se nekako stavljaju ispod tepiha. Naša je obaveza da ovde dolazimo svake godine i ako nemamo više šta da kažemo bitno je da ne izgubimo volju i da jednostavno jednog dana pravda stvarno mora da dođe po svoje”, rekao je Srđan Popović.

Parasosu je prisustvovala i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić koja je poručila je da “ovaj, kao ni ostali nerasvetljeni slučajevi ubistava Srba na Kosovu ne smeju da padnu u zaborav”.

Mi zločin ne smemo zabraviti, takođe ne smemo zaboraviti da podsećamo međunarodnu zajednicu da bol u Livadicama, Goraždevcu, zločin u Starom Gracku neće zastareti i da mi tu bol i te zločine nećemo dozvoliti da padnu u zabrav. Zato tražimo pravdu za naše nastradale i naše žrtve i za porodice“, rekla je Ljiljana Šubarić.

Za zločin u Livadicama jedini osumnjičeni bio je Florijan Ejupi - koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora. Međutim, Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku marta 2009. godine oslobodio Ejupija za napad na autobus Niš ekspresa, zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza.

XS
SM
MD
LG