Linkovi

Tragedija u Nišu, odgovornost koju niko ne priznaje


Mesto na kojem se odigrala nesreća u Donjem Međurovu blizu Niša

"Nisam sigurna da je direktor policije bio precizan i da je raspolagao potpunim informacijama", izjavila je Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva te potpredsednica Vlade Srbije na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li bi neko od nadležnih trebalo da snosi posledice nakon nesreće na pružnom prelazu kod Niša, oko 250 kilometara južno od Beograda, u kojoj je pet ljudi poginulo, a 30 povređeno – od kojih je nekoliko u teškom stanju.

"Slušajući deo izjave direktora policije u delu u kojem se pominje 'Železnica' i Ministarstvo nisam sigurna da je bio potpuno precizan i da je raspolagao potpunim informacijama. Ali nevezano za to. Da sačekamo kraj istrage, onog trenutka kada se budu znali odgovorni, oni će odgovarati", kazala je Mihajlović tokom obilaska naselja Zemunska kapija u Beogradu gde je uručila ključeve prvim stanarima.

Moraju se znati imena svih odgovornih na kojoj god se poziciji oni nalazili – ukazala je Mihajlović u odgovoru na pitanje RSE.

"Ukoliko postoji bilo kakva odgovornost, dakle ako je direktor 'Železnice' odgovoran on ne bi podnosio samo ostavku, on bi bio krivično gonjen. Za sada imamo jednog odgovornog a čućemo i dalje od direktora policije ko je tačno imenom i prezimenom odgovoran. Ako ih ima više mislim da to što pre treba i da znamo", istakla je Mihajović.

Na pitanje RSE oseća li se lično odgovornom odgovorila je da je sve vrlo dobro proverila.

"Čini mi se da tu najmanje ima nadležnosti o kojoj vi sada govorite", rekla je Mihajlović.

Odmah nakon nesreće, koja se dogodila u petak, ministarka Mihajlović izjavila je da je, kako se izrazila, ljudski faktor najverovatniji uzrok i da očekuje brzo okončanje policijske istrage. Usledila je i najava Osnovnog javnog tužilaštva i tužioca Saše Đokića da će protiv vozača autobusa "Niš ekspres" biti podneta krivična prijava zbog za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja

Dosadašnja istraga je, međutim, prema rečima Vladimira Rebića, direktora policije Srbije, pokazala da vozač nije jedini koji je pogrešio – kako su glasile Rebićev tačne reči. On je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekao da policija, u saradnji sa tužiocem, utvrđuje okolnosti pod kojima se nesreća dogodila.

"Ispitaće se i odgovornost lokalne samouprave zbog obezbeđivanja prelaza, ali eventualno i nadležnih koji to nisu kontrolisali", rekao je Rebić.

"Pre svega prema lokalnoj samoupravi, odnosno odgovornim licima u lokanoj samoupravi koji nisu adekvatno obezbedili pružni prelaz. Dalji koraci su mogući i utvrđivanje odgovornosti nadležnih organa koji nisu kontrolisali rad lokalne samouprave", rekao je Rebić – potvrđujući da konkretno misli na "Železnice Srbije" i Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture.

Reakciju gradonačelnika Niša Darka Bulatovića o mogućoj odgovornosti niške lokalne samouprave nije bilo moguće zabeležiti – jer se, kako je glasilo zvanično objašnjenje, zbog neodložnih obaveza nije pojavio na konferenciji za medije zakazanoj za sredu (25. decembar).

Premijerka Srbije Ana Brnabić je pak, upitana oseća li odgovornost zbog nesreće kod Niša, odgovorila da odgovornost oseća kad se nešto loše desi.

"Postojao je sistemski problem, naravno, ako imate zanemarivanje niz decenija, onda ne možete u roku od pet, šest godina sve da popravite i morate da određujete prioritete", rekla je Brnabić za RTS i dodala:

"Sigurno treba još mnogo ulaganja da bi pružni prelazi svuda u Republici Srbiji bili bezbedni – i mi na tome radimo".

Tri dana nakon nesreće, u kojoj je prošlog petka poginulo pet osoba, počela je izgradnja rampe sa pratećom signalizacijom na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova. Tako je, tek nakon tragične nesreće, uslišen višegodišnji zahtev meštana – za šta su, prema sopstvenim tvrdnjama, od opštinskih i gradskih vlasti dobijali lažna obećanja.

Kasno, ocenjuje Hristomir Đinić jedan od meštana Donjeg Međurova. On u razgovoru za RSE upire prstom u nadležne – počevši od resornog ministarstva, preko preduzeća "Železnice Srbije", do lokalne samouprave.

"Ministarka za saobraćaj – prvo je ona kriva. Pa neka bude kakva hoće. Ona mora da pojuri 'Železnice' da raščiste i urade to. Direktor 'Železnice', predsednik Opštine prvo oni da se kazne. Radnik je najmanje kriv, a uvek je radnik kriv. Uvek se svi izvlače preko radničkih leđa", kaže Đinić.

Nesreću na pružnom prelazu nadomak grada Niša, Vukosava Crnjanski iz nevladinog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA, tumači kao primer odnosa države Srbije prema njenim građanima

"Imamo situaciju u kojoj građani kažu da su pre deset godina tražili da se taj pružni prelaz dodatno obeleži i osigura. Ali ono što imamo kao posledicu je da država i institucije ne reaguju na potrebe građana. Uvek izostaje odgovornost vlasti i imate situaciju da se odmah nakon nesreća da izjava nekog visokog čelnika vlasti koji praktično oceni i proceni šta se desilo. I da se okvir nezavisnoj komisiji koja treba da utvrdi čija je odgovornost i šta se desilo. Tako da, nažalost, kultura nekažnjivosti i neodgovornosti je prisutna i u ovom slučaju", ukazuje Crnjanski – nudeći i nekoliko primera iz obližnjih država:

"U Bugarskoj u avgustu kada se dogodila autobuska nesreća premijer je tražio ostavku tri ministra – policije, saobraćaja i regionalnog razvoja koje su oni i podneli. U Crnoj Gori 2006. godine imali smo ostavku predsednika Odbora direktora 'Železnice', kao i direktora 'Železnica Crne Gore'. I tadašnji ministar saobraćaja Crne Gore je ponudio i podneo ostavku. Imamo i situaciju iz Makedonije 2009. godine kada je potonuo brod sa turistima – što je za posledicu imalo ostavke čelnika", kaže Crnjanski za RSE.

U autobuskoj nesreći u Bugarskoj, u blizini prestonice Sofije, avgusta ove godine poginulo je 17 osoba. Turistički autobus se prevrnuo i sleteo s autoputa.

Januara sledeće godine navršiće se 13 godina od železničke nesreće kod Bioča u Crnoj Gori u kojoj je ukupno stradalo 44 ljudi.

Bilans brodske nesreće na Ohridskom jezeru 2009. bio je 22 poginulih putnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG