Linkovi

Dve decenije od napada na autobus "Niš ekspresa" - bez pravde za žrtve i njihove porodice


Žrtve napada na autobus "Niš ekspresa" dve decenije čekaju pravdu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Žrtve napada na autobus "Niš ekspresa" dve decenije čekaju pravdu

Protekle su dve decenije od napada na autobus „Niš ekspresa“ u mestu Livadice kod Podujeva u kom je poginulo dvanaest osoba, među kojima i jedno dete, dok je povređeno četrdeset troje građana srpske nacionalnosti. Za taj zločin još niko nije odgovarao.

Napad na jedan od šest autobusa koji su se u koloni kretali pod pratnjom KFOR-a dogodio se kada je u mestu Livadice kod Podujeva, aktiviran eksploziv koji je bio sakriven u odvodnoj cevi ispod magistralnog puta. U autobusu su bile i sestre Jelena i Mirjana Dragović. Jelena je preživela.

Pitate me ko je kriv? Ja bih rekla međunarodna zajednica jer mislim normalno je da Albanci neće sami na sebe da pruzmu krivicu i neće nikog svog da optuže za to, ali oni pod pritiskom bi verovatno morali kao što i svi drugi moraju, a međunarodna zajednica čini mi se da uopšte ne koristi svoj uticaj“, kazala je novinarima Jelena Dragović-Stojanović.

Jedna od onih koja je 16. februara 2001. godine bila u autobusu koji je napadnut je i Gorica Šćepanović.

Niko nije mogao da nasluti da tako nešto može da se desi. Putovali smo pod pratnjom, ali konvoji su već uveliko išli u jednom trenutku sve je nestalo, sve se promenilo i promenili su se naši životi, životi ljudi onih koji su izgubili sve u tom autobusu, ali i životi mnogih vas, svih nas koji smo ostali na Kosovu i šire, porodica koje su izbubile svoje najmilije. Jedan trenutak vam promeni sve. Naučimo da živimo sa tim, ali teško je prihvati da se ništa nije dogodilo na rasvetljavanju ovog slučaja, bilo je nekih pomaka, ali ništa od toga“, rekla je Gorica Šćepanović.

U crkvi Svete Petke u Lapljem Selu održan je parastos stradalima, kome je prisustvovao igradonačelnik Gračanice, Srđan Popović.

Mislim da neko pokušava da sve zločine na prostoru Kosova i Metohije stavi pod tepih. Nemamo nikakve reakcije iz institucija iz Prištine, kao ni iz međunarodne zajednice. Imali ste slučaj da vidite da je i slučaj iz Starog Gracka prekinut i da se ništa ne radi ni povodom toga. Međutim, kao što sam rekao naša je obaveza da ne zaboravimo sve te zločine“, kazao je Popović.

Nakon parastosa u organizaciji Kulturno prosvetne zajednice održan je i poetski čas.

Za taj zločin jedini osumnjičeni bio je Florijan Ejupi - koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora. Međutim, Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku marta 2009. godine oslobodio Ejupija za napad na autobus "Niš ekspresa" zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza.

XS
SM
MD
LG