Linkovi

Pet godina bez odgovora na pitanje ko je rušio u Savamali


Na mnogim mestima u Beogradu stoje grafiti sa istim pitanjem
Na mnogim mestima u Beogradu stoje grafiti sa istim pitanjem

U nedelju je obeležena peta godišnjica od rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu na vodi, za koje gotovo nije odgovarao i ne zna se po čijem je nalogu sprovedeno.

Privatni objekti u Savamali srušeni su u izbornoj noći, između 24. i 25. aprila 2016. godine, podseća N1. Tada su došle mašine za rušenje, dok su muškarci sa fantomkama zaustavljali prolaznike i onemogućili im kretanje.

Čuvare poslovnih objekta koji su rušeni, muškarci sa fantomkama su vezivali, a jedan od čuvara i neposredni svedok dešavanja Slobodan Tanasković, umro je mesec dana kasnije.

Građani su tada zvali policiju koja nije došla na lice mesta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tadašnji premijer, označio je kao krivce tadašnji "vrh beogradske vlasti" u kojem su bili sadašnji ministar finansija Siniša Mali kao gradonačelnik i Goran Vesić, sadašnji zamenik gradonačelnika Beograda. Tadašnji ministar policije bio je Nebojša Stefanović.

Vučić je tada rekao da su oni koji su rušili "kompletni idioti" što su to radi usred noći, te da bi on došao sa bagerom "tokom dana".

Od svih je odgovarao samo šef dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković. On je kažnjen na pet meseci uslovno zbog nereagovanja, jer policija uprkos pozivima građana nije izašla na teren.

Međutim, mediji su preneli da se Stamenković zapravo nagodio sa tadašnjim ministrom pravde Nikolom Selakovićem da prizna krivicu i prihvati da bude osuđen, a da će mu zauzvrat biti legalizovana zgrada u beograskom naselju Mirijevo.

N1 je eksluzivno došao do dokumenata koji to potvrđuju.

Nerešavanje afere Savamala često su kritikovale mnoge međunarodne organizacije i institucije, među poslednjima i Evropski parlament koji je podsetio da treba utvrditi ko je rušio u Savamali.

Ne davimo Beograd: Za otkrivanje ko je rušio u Savamali potrebna promena vlasti

Članovi Inicijative Ne davimo Beograd i javne ličnosti poručili su sa mesta na kome se dogodilo rušenje da ne taj događaj ne sme zaboraviti i da treba insistirati na razotrkivanju nalogodavaca.

„Pre pet godina su na ovom mestu maskirani huligani srušili jedan deo grada, a sve zbog projekta Beograd na vodi. Kao što smo kasnije mogli da vidimo iz raznih izveštaja i inspekcija, u to je bio uključen sam vrh vlasti. Mi ovde stojimo s našim prijateljima da podsetimo na to i da kažemo da se borimo za pravnu državu, bolji grad, ljudska prava i poštovanje zakona, a ne investitora bliskim vlastima", rekao je Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Radomir Lazović iz Inicijative je naglasio da je za otkrivanje nalogodavaca potrebna promena vlasti i u Beogradu i u Srbiji.

Koordinatorka pravnog tima Inicijative Jelena Jerinić ocenila je da je rušenje u Savamali "simbol svih današnjih pravnih problema i događaj koji je mnoge ljude uplašio, jer su shvatili da može da se desi bilo kome".

Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka, podsetio je da je jedan čovek (radnik obezbeđenja Slobodan Tanasković) nedugo posle događaja u Savamali izgubio život.

"Ali to je i smrt vladavine prava posle koje je sve moguće: nestaju snimci, ne reaguje policija, ne rade se istrage kada su potrebne. Ne smemo zaboraviti, to mora da ostane u pamćenju...Bez obzira na to što država to ne želi, saznajemo nove informacije stalno o tome šta se ovde dogodilo. Ja sam ubeđen da će oni koji su ovo počinili odgovarati i ne želim ni da zamislim na šta će ličiti ova država ako se to ne desi".

Advokat Rodoljub Šabić je rekao je da se "vlast pet godina igra sa principima, ali da će jednom morati da snosi odgovornost i da ovako nešto može da se ponovi ako ostane nekažnjeno". Šabić je uveren da će oni čija je imovina uništena u noći između 24. i 25. aprila 2016. uspeti da svoja prava izdejstvuju pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

XS
SM
MD
LG