Linkovi

Anegret Kramp-Karenbauer zamenila Angelu Merkel na čelu CDU


Nemačka kancelarka Angela Merkel čestita svojoj naslednici Anegret Kramp-Karenbauer na kongresu Hrišćanske demokratske unije (CDU) u Hamburgu

Nemačka vladajuća Hrišćansko-demokratska unija (CDU) izabrala je novu liderku - Anegret Kramp Karenbauer, koja će na tom položaju zameniti nemačku kancelarku Angelu Merkel. Kramp-Karenbauer, koja ima 18-godišnje iskustvo u regionalnoj vladi, kao liderka stranke mogla bi da postane buduća kancelarka, pošto Merkel ode s tog položaja 2021. godine. Uoči glasanja, članovi stranke su ovacijama pozdravili Angelu Merkel, koja je 18 godina vodila CDU.

U govoru na današnjoj konvenciji Hrišćansko-demokratske unije, Merkel je rekla da ju je obuzelo jedno jedino osećanje - zahvalnost.

“Bilo je ovo veliko zadovoljstvo za mene, velika čast. Puno vam hvala”, rekla je nemačka kancelarka i dodala:

“Veoma mi je drago što sam u poslednjem zakonodavnom periodu svog političkog rada uspela da pružim doprinos, sa ciljem da Hrišćansko-demokratska unija zabeleži novi uspeh i da istovremeno očuvamo državnu političku odgovornost čime smo obezbedili kurs za budućnost”.

Angela Merkel maše posle oproštajnog govora na kongresu CDU
Angela Merkel maše posle oproštajnog govora na kongresu CDU

​Pre glasanja za novog lidera, nemačka kancelarka je podsetila da je preuzela položaj 2000. kada je stranka bila u dubokoj krizi, i ukazala:

“Nismo vukli ishitrene poteze i svojim oporavkom pokazali smo svima da možemo”.

Merkel je takođe istakla da je CDU danas drugačija stranka od one koja je bila 2000-te i da ne treba da se osvrće na prošlost već da gleda u budućnost.

“Nisam rođena kao kancelar niti lider stranke i uvek sam želela da obavljam svoje dužnosti u vladi i stranci sa dostojanstvom i da jednog dana napustim te položaje sa dostojanstvom. Sada je momenat za novo poglavlje”.

Merkel je još u oktobru najavila da će napustiti položaj lidera stranke mada planira da ostane kancelar do kraja sadašnjeg mandata 2021, iako je moguće da bi novi izbori za kancelara mogli da se održe i ranije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG