Linkovi

"Čelična dama" Nemačke najavila silazak sa vlasti


Nemačka kancelarka i predsednica Demohrišćanske unije CDU Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu.
Nemačka kancelarka i predsednica Demohrišćanske unije CDU Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu.

Drugi put u mesec dana, birači na regionalnim izborima u Nemačkoj su okrenuli leđa vladajućoj koaliciji nemačke kancelarke Angele Merkel, čime je potvrđeno da se politička scena zemlje veoma brzo menja. Merkel je saopštila da se neće ponovo kandidovati za predsednicu svoje Demohrišćanske unije (CDU) u decembru a da će njen sadašnji mandat na položaju kancelarke biti njen poslednji.

"Prvo, na sledećem stranačkom kongresu Demohrišćana u decembru u Hambrugu, neću se ponovo kandidovati za predsednicu partije", rekla je Merkel novinarima, preuzimajući odgovornost za gubitke koje je njena stranka ponovo pretrpela na regionalnim izborima u nedelju.

"Drugo, moj četvrti mandat biće poslednji na položaju nemačke kancelarke. Na sledećim saveznim izborima 2021. neću se kandidovati za kancelarku niti bilo koji drugi politički položaj", rekla je Merkel.

Ona je dodala da će u centru pažnje njene spoljne politike biti Bregzit i američki planovi o povlačenju iz Sporazuma o raketama srednjeg dometa (INF) koji su poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov i američki predsednik Ronald Regan potpisali 1987.

Na regionalnim izborima u prosperitetnoj državi Hese masovno su napustili i demohrišćane i socijaldemokrate - partnera CDU u vladi.

XS
SM
MD
LG