Linkovi

Drugi test u dve nedelje za koaliciju Angele Merkel


Predsednik vlade pokrajine Hesen, Folker Bufije i nemačka kancelarka Angela Merkel prisustvuju poslednjem predizbornom mitingu pred pokrajinske izbore u Fuldi, Nemačka, 25. oktobra 2018.
Predsednik vlade pokrajine Hesen, Folker Bufije i nemačka kancelarka Angela Merkel prisustvuju poslednjem predizbornom mitingu pred pokrajinske izbore u Fuldi, Nemačka, 25. oktobra 2018.

Vladajuća koalicija nemačke kancelarke Angele Merkel suočava se sa drugim testom u nekoliko nedelja, kada u nedelju glasači izlaze na biračka mesta u zapadnoj pokrajini Hesen kako bi glasali na regionalnim izborima, koji bi mogli da torpeduju nacionalnu vladu.

Ukoliko konzervativni saveznik Merkelove u Heseu, Folker Bufije, izgubi svoju poziciju predsednika pokrajine, protivnici kancelarke biće ohrabreni pred kongres njene partije, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) koji se održavaju početkom decembra, da pokušaju da ubrzaju njen politički kraj.

Ukaljana partija

Drugi rizik po Merkelovu bi bio ako njeni koalicioni partneri iz Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) završe kao treći u Hesenu, u kome se nalazi i finansijski centar Frankfurt.

Takav rezultat bi povećao pritisak među zvaničnicima SPD-a da se partija povuče iz koalicije sa Merkelovom u Berlinu.

Sve veći deo članstva SPD oseća da je partija ukaljana koalicijom sa Merkeovom i da bi za socijaldemokrate bilo najbolje da se oporavljaju u opoziciji, što je scenario kom se liderka SPD-a, Andrea Nales, opirala.

"Nije mudro za SPD da reaguje ishitreno i nemarno", rekla je Nalesova pred glasanje.

Glasanje je započelo u 8 sati izjutra, a birališta će se zatvoriti u 18 sati, kada će izlazne ankete predstaviti prvi procenu rezultata.

Anegret Kramp-Karenbauer, generalna sekretarka CDU i moguća naslednica na mestu liderke stranke, upozodila je da bi povlačenje SPD-a iz vladajuće koalicije nakon glasanja u Hesenu moglo da izazove federalne izbore.

Izbori pokazuju da bi SPD teško izgubila na nacionalim izborima.

XS
SM
MD
LG