Linkovi

Izbori u Bavarskoj - novi udarac za političku "staru gardu"


Bavarski guverner Markus Seder posle prvih izlaznih anketa sa državnih izbora u Bavarskoj, 14. oktobra 2018.
Bavarski guverner Markus Seder posle prvih izlaznih anketa sa državnih izbora u Bavarskoj, 14. oktobra 2018.

Nemačka konzervativna Hrišćansko-socijalna unija (CSU) koja je od kraja Drugog svetskog rata dominirala bavarskom politikom, pretrpela je veliki udarac na izborima u nedelju, kada su se birači, razočarani zbog njenog „udvaranja“ ekstremnoj desnici, okrenuli stranci Zelenih. Preliminarni rezultati pokazuju da je CSU dobila samo 37,2 odsto glasova, nasuprot 47% koliko je osvojila 2013. godine.

Hrišćansko-socijalna unija je sestrinska stranka Demohrišćana Angele Merkel i, mada su mnogi predviđali njen loš rezultat na ovim izborima, ovako veliki gubitak podrške će uticati na koalicionu vladu u Berlinu, smatraju analitičari. Težak udarac na izborima pretrpeo je i drugi koalicioni partner kancelarke – levičarska Socijaldemokratska partija SDP- čiji se broj glasova prepolovio u odnosu na 2013. Osvojila je samo 10 procenata što je njen najgori rezultat od 1930-ih.

Nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku sa liderima Demohrišćanske unije (CDU) u Berlinu, 15. oktobra 2018.
Nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku sa liderima Demohrišćanske unije (CDU) u Berlinu, 15. oktobra 2018.

Pobednici izbora su nekadašnje manje stranke. Zeleni, koji zastupaju ekološku i pro-imigracionu politiku, osvojili su drugo mesto sa 17,5 odsto glasova a ultradesničarska, anti-imigraciona stranka Alternativa za Nemačku, AfD, osvojila je 10,2 odsto. Ultradesničari su, tako, prvi put dobili poslanike u bavarskom parlamentu što je zapanjujući rezultat za stranku koja se nikada ranije nije ni takmičila na državnim izborima.

Rezultat nedeljnih izbora doprinosi slici fragmentacije nemačke politike – što je svedočanstvo daljeg efekta izbegličke krize iz 2015. i neslaganja u vezi sa imigracijom. Izbori su potvrdili da su nekada tradicionalne stranke Nemačke u padu jer veliki delovi biračkog tela smatraju da ih one više ne predstavljaju na odgovarajući način.

Problem za tradicionalne stranke je kako zaustaviti rasparčavanje biračkog tela. Dok stara politička garda Nemačke puca pod pritiskom, neposredni problem za Angelu Merkel je kako da sačuva svoju nestabilnu koalicionu vladu, formiranu u martu posle četiri meseca napetih pregovora.

„Čelična dama“ nemačke politike je u sve težoj situaciji a čak i njeni najverniji sledbenici nisu sigurni da će uspeti da ostane na vlasti do kraja svog punog mandata 2021.

XS
SM
MD
LG