Linkovi

Voriorsi za istoriju, peti put uzastopno u finalu plej-ofa


Stef Kari u prodoru ka košu Portlanda, pored Majersa Leonarda, u drugom poluvremenu četvrte utakmice finala Zapadne konferencije (Foto: AP/Ted S. Warren)
Stef Kari u prodoru ka košu Portlanda, pored Majersa Leonarda, u drugom poluvremenu četvrte utakmice finala Zapadne konferencije (Foto: AP/Ted S. Warren)

Zvanični šampioni NBA lige Golden Stejt Voriorsi plasirali su se u finale plej-ofa petu godinu zaredom, pošto su u četvrtoj utakmici finala Zapadne konferencije posle produžetka pobedili Portland - 119:117, za ukupno 4-0 u seriji.

Voriorsi su prvi tim od 1966. godine i legendarnih Seltiksa koje je predvodio Bil Rasel, koji je pet godina uzastopno stizao do velikog finala. Protiv boljeg iz serije Milvoki - Toronto, u kojoj Baksi trenutno vode 2-1, Golden Stejt će pokušati da osvoji četvrtu titulu u poslednjih pet sezona i treću zaredom.

Bez obzira na to što u ovoj seriji nisu mogli da računaju na povređene Kevina Durenta i Demarkusa Kazinsa, a u četvrtoj utakmici ni Andrea Igudalu, zvanični šampioni imali su odgovor na sve pokušaje Blejzersa, kojki su u prethodnoj rundi eliminisali Denver Nikole Jokića, da produže seriju.

Lideri domaćih Demijan Lilard (28 poena i 12 asistencija) i Si Džej Mekalum (26 poena, 7 asistencija) pružili su najbolje partije u finalu Zapada, a Majers Leonard (30 poena, 12 skokova) najbolju u karijeri, ali to nije bilo dovoljno.

S druge strane dominirao je trio, uz Andrea Igudalu, najzaslužniji za prvu titulu ove ekipe, 2015. godine. Stef Kari je ubacio 37 poena, uz 13 skokova i 11 asistencija, "tripl-dabl" je ostvario i Drejmond Grin (18 poena, 14 skokova, 11 asistencija), dok je Klej Tompson završio sa 17 poena.

Kari i Grin su prvi saigrači u istoriji NBA plej-ofa, koji su ostvarili "tripl-dabl" na istoj utakmici.

Četvrta utakmica finala Istočne konferencije igra se u utorak uveče u Torontu.

XS
SM
MD
LG