Linkovi

Nagetsi smanjili na 2-1 protiv Lejkersa, "dabl-dablovi" Jokića i Marija


Nikola Jokić u duelu sa Džavalom Mekgijem u prvoj četvrtini treće utakmice finala Zapadne konferencije (Foto: Reuters/Kim Klement-USA TODAY Sports)
Nikola Jokić u duelu sa Džavalom Mekgijem u prvoj četvrtini treće utakmice finala Zapadne konferencije (Foto: Reuters/Kim Klement-USA TODAY Sports)

Košarkaši Denvera pobedili su Los Anđeles Lejkerse - 114:106 u trećoj utakmici finala Zapadne konferencije i smanjili prednost favorizovanog rivala na 2-1 u seriji.

Kao i u prethodnim utakmicama u plej-ofu Nikola Jokić i Džamal Mari su vodili Nagetse, ali su za razliku od nekih ranijih duela imali ogromnu pomoć saigrača, pre svega Džeremija Grenta, koji je bio sjajan kako u napadu tako i u odbrani.

Jokić je na parketu proveo 37 minuta, ubacio 22 poena (8-11, 1-3, 3-4), imao 10 skokova, 5 asistencija, po jednu ukradenu loptu i blokadu. Mariju su nedostajala dva skoka za "tripl-dabl" - 28 poena, 12 asistencija i 8 uhvaćenih lopti, dok je Grent završio meč sa 26 poena, uz odličnu odbranu na najboljem strelcu Lejkersa Entoniju Dejvisu, koji jeste ubacio 27 poena, ali je imao samo 2 skoka. Štaviše trojica visokih igrača Lejkersa - Dejvis, Džamal Mekgi i Dvajt Hauard imali su zajedno 4 skoka, a Lejkersi čak 19 uhvaćenih lopti manje od Nagetsa (44:25).

Denver je preuzeo kontrolu u drugoj četvrtini i to dok je Jokić odmarao, posle sjajne igre u prvih 12 minuta. Uz malu krizu na početku treće četvrtine, kada su Lejkersi prišli na minus 5 (63:58), Nagetsi su čuvali dvocifrenu prednost do početka poslednjeg perioda. Međutim, na 20 razlike (97:77) usledila je neverovatna serija Lejkersa, šest uzastopnih izgubljenih lopti Denvera i prednost se smanjila na samo tri poena (101:98). Lejkersi su čak imali i priliku da izjednače, ali je u samoj završnici Džamal Mari preuzeo odgovornost i za dve sjajne trojke (prva iz okreta, druga sa 9 metara), uz asistenciju Polu Milsapu za zakucavanje, osigurao mirnu završnicu za svoj tim.

Pored Marija, Jokića i Grenta u timu Denvera istakao se i rezervni plejmejker Monte Moris sa 14 poena (5-5, 2-4, 2-2) za 20 minuta, a solidne epizode imali su i Majkl Porter Džunior (9 poena, 6 skokova za 21 minut) i Pol Milsep (6 poena, 8 skokova za 31 minut).

S druge strane, Lebron Džejms je ostvario svoj 26. plej-of "tripl-dabl" (drugi u istoriji, iza Medžika Džonsona koji ima 30) sa 30 poena, 11 assistencija i 10 skokova, a dvocifren učinak imali su i Kentavijus Koldvel Poup (12 poena) i Kajl Kuzma (11).

Četvrta utakmica serije igra se u četvrtak uveče, a peta u subotu. Prethodno, u sredu uveče igra se četvrti duel finala Istočne konferencije između Majamija i Bostona. Rezultat u seriji je 2-1 za ekipu sa Floride.

XS
SM
MD
LG