Linkovi

"Putin lagao o osumnjičenima za trovanje Skripalja"


Jedan od osumnjičenih za trovanje Sergeja Skripalja, Anatolij Čepiga

Osnivač britanske istraživačke grupe Belingket izjavio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin lagao kada je rekao da nikada nije upoznao dvojicu osumnjičenih za napad nervnim agensom novičok u Engleskoj. Veruje se da su dvojica ruskih agenata putovali u engleski grad Solzberi u martu pod lažnim imenima u nameri da otruju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja. Istražitelji su naveli u utorak da je Putin odlikovao medaljama obojicu osumnjičenih, za njihove tajne operacije u Ukrajini.

Britanski istražitelji i njihovi ruski partneri identifikovali su drugog od dvojice osumnjičenih koji se vide na snimku kamere u Britaniji, kao Aleksandra Miškina, lekara koji je radio za rusku vojnu obaveštajnu službu.

“Najinteresantnija činjenica je da mu je lično uručena Zvezda heroja Rusije, koja je najvažnija nagrada koju možete da dobijete kao vojnik u Rusiji. Tu je i fotografija na kojoj se vidi kako mu Vladimir Putin daje medalju i ona se nalazi na polici u kući njegove bake”, kaže Roman Dobrokotov iz ruske novinske organizacije "Insajder".

Istražitelji su naveli da je Putin odlikovao Miškina i drugog osumnjičenog Anatolija Čepigu za njihove akcije u Ukrajini. Predsednik Putin ranije je negirao da poznaje bilo kojeg od osumnjičenih, a Kremlj je odbio da komentariše najnovija saznanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

“Činjenica da je Putin negirao da zna bilo šta o tome je čista laž. Zapravo smo uspeli da uhvatimo Putina u laži, sada drugi put, jer je drugi osumnjičeni kojeg smo identifikovali takođe bio heroj Rusije i primio je odlikovanje lično od Vladimira Putina”, objašnjava Eliot Higins iz istraživačke grupe Belinget.

Ruski vojni analitičar Pavel Felgenhauer kaže da biti uhvaćen u laži, ne znači ništa ruskim političarima.

“Svi u Rusiji veruju da vladajuća elita, uvek laže. To je ono što se očekuje od njih, da govore laži. Ne, to ih neće odvratiti od bilo čega. To nije zapad, to je drugačije društvo.”

Analitičari naglašavaju da će ruski mediji radije dovesti u pitanje kompetentnost tajnih službi posle loše izvedene operacije. Ali britanski poslanici, među kojima i Bob Sili, upozoravaju da to ne treba potceniti.

“Mislim da je najvažnija stvar za nas da smo postali svesni pretnje da autoritarni režimi koriste sajber, tradicionalnu špijunažu, ubistva, trovanje i da osiguramo da možemo da branimo sebe, Britaniju, Francusku i sve ostale evropske države i Ameriku.”

Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su novičokom koji su im dvojica osumnjičenih ostavili na ulazu u kuću. Oboje su preživeli ali jedna Britanka koja nije povezana sa slučajem, umrla je nakon što je slučajno došla u kontakt sa vojnim nervnim agensom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG