Linkovi

Automobili sa biometričkim senzorima - izvesna budućnost?


Automobili sa biometričkim senzorima - izvesna budućnost?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Automobili sa biometričkim senzorima - izvesna budućnost?

Mnoge automobilske kompanije planiraju da uvedu senzore koji bi služili za nadgledanje vitalnih životnih funkcija tokom vožnje. Na odseku Univerziteta Južne Kalifornije, čiji je fokus rad na digitalnom zdravlju i inovaciji, eksperti ispituju prednosti, ali i rizike koje donosi uvođenje ovog narednog koraka u automobilski dizajn i tehnologiju.

Pokušajte na momenat da ne posmatrate automobil kao vozilo... i zamislite ga više kao mobilni uređaj…

Povezan sa osobom za volanom... i svojim okruženjem.

“Ovakva tehnologija mogla bi da služi za detekciju kvaliteta vazduha, rada srca, fokusa”, kaže Džo Peres sa Univerziteta Južna Kalifornija.

Zdravije ponašanje

Sa ugrađenim biometričkim senzorima i tehnologijom veštačke inteligencije,
automobil može da podstakne vozača na mnogo zdravije obrasce ponašanja.

Sohel Merčant iz kompanije “Evelozcity” objašnjava:

“Zamislite da se vozite kući, a navigacija vam da signal za skretanje prema teretani ili na primer unesete Mekdonalds u pretragu, a sistem vas usmeri na zdravije opcije”.

Senzori za praćenje zdravlja korisnika uveliko se nalaze u mnogim konceptualnim vozilima tradicionalnih proizvođača i startap kompanija.

Biometrički podaci takođe mogu biti sačuvani za nadzor zdravlja vozača, dodaje Džo Peres sa Univerziteta Južna Kalifornija.

“Što je u suprotnosti sa dosadašnjom praksom posećivanja doktora samo kada se razbolite. Zapravo ste u mogućnosti da prikupite podatke tokom određenog perioda, koji će vam dati bolju sliku o situaciji. Ideja je da vam se pruži šansa da prikupite te podatke u realnom vremenu, koji bi se skladištili u klaud onlajn servisu i tamo dalje analizirali".

Bezbednosni rizici

Ipak, postoji zabrinutost da bi informacije mogle biti zloupotrebljene od strane osiguravajućih kuća i kompanija za zdravstvenu negu, kao i hakera, što je od ključne važnosti kažu eksperti.

Pit Morgan iz kompanije “Clever Security” kaže:

“Sada kada automobili imaju pristup internetu, bežičnoj i blutut tehnologiji i mogućnosti telefonskih razgovora otvara se novi prostor za napadače, a ostatak programskog koda, namenjenom upravljanju automobil nije u potpunosti dizajniran da adekvatno reaguje”.

Eksperti za bezbednost već su dokazali da je automobile moguće hakovati, što se najvećim delom dešava zbog činjenice da moderne automobile pokreću manji kompjuterski sistemi.

“Sa sigurnošču mogu da kažem da ne postoji neranjiv automobilski sistem”, dodaje Morgan.

Bezbednosni eksperti upozoravaju kompanije koje se bore za prestiž na polju biosenzora da ne potcenjuju bezbednost kada su u pitanju lične informacije.

XS
SM
MD
LG