Linkovi

Bajden "snažno" podržao prijem Švedske i Finske u NATO


Predsednik Džo Bajden sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderšon i finskim predsednikom Saulijem Ninistom u Beloj kući, 19. maja 2022.
Predsednik Džo Bajden sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderšon i finskim predsednikom Saulijem Ninistom u Beloj kući, 19. maja 2022.

Američki predsednik Džo Bajden sastao se sa liderima Švedske i Finske nakon što su se dve skandinavske zemlje prijavile za članstvo u NATO, čemu se trenutno protivi Turska.

Bajden, koji je hvalio saradnju Evrope i Sjedinjenih Država u suprotstavljanju Moskvi za vreme ruske invazije na Ukrajinu, obratio se novinarima u ružičnjaku Bele kuće zajedno sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderšon i finskim predsednikom Saulijem Ninistom.

Predsednik je istakao da je u pitanju izuzetno važan dan, i rekao da snažno podržava odluku "dve velike demokratije" da se pridruži "najjačem odbrambenom savezu u istoriji sveta".

"Zadovoljavaju svaki standard NATO-a pa i više od toga", rekao je Bajden dodajući da će Kongresu predati potrebna dokumenta za brzo usvajanje kada NATO odobri njihov prijem.

Turska je izrazila snažno protivljenje prijemu Finske i Švedske u zapadni savez, i pozvala Švedsku da prestane da podržava kurdske ekstremiste koje Ankara smatra delom terorističke grupe, a takođe je pozvala obe skandinavske zemlje da ukinu zabranu oružja Turskoj.

Svih 30 članica NATO-a treba da se saglase o prijemu novih članica. Turski predsednik Tajip Erdogan je u video snimku koji je objavio na svom nalogu na Tviteru u četvrtak poručio da je rekao saveznicima da će glasati protiv članstva Švedske i Finske.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je u sredu novinarima da su američki zvaničnici uvereni da je moguće odgovoriti na primedbe Turske, a Bajden je rekao novinarima: "mislim da ćemo biti okej".

Bajden je u sredu pozdravio "važnu odluku" Švedske i Finske da se priključe NATO-u, što je izazvano ruskom invazijom na Ukrajinu.

"Toplo pozdravljam i snažno podržavam istorijske odluke Finske i Švedske da se pridruže NATO-u, i nadam se da će Kongres i naši saveznici učiniti da se dve zemlje brzo priključe najjačem odbrambenom savezu na svetu".

Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin preneo je svom švedskom kolegi Peteru Hultkvistu da se "SAD raduju doprinosu Švedske NATO alijansi".

"Ovo je trenutak kada demokratije u Evropi i Severnoj Americi treba da se ujedine protiv ruske agresije", kazao je Hultkvist.

Finska i Švedska u sredu su u sedištu alijanse zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO, što predstavlja pokretanje procesa pridruživanja za koji se očekuje da će trajati samo nekoliko nedelja.

Obe zemlje bile su neutralne tokom Hladnog rata, a njihova odluka da se pridruže NATO jedna je od najznačajnijih promena u evropskoj bezbednosnoj arhitekturi decenijama, što odražava veliku promenu javnog mnjenja u nordijskom regionu od ruske invazije 24. februara.

Generali sekretar NATO Jens Stoltenberg prisustvuje cerenomiji obeležavanja podnošenja zahteva Švedske i Finske za članstvo u Alijansi, u Briselu, Belgija, 18. maja 2022.
Generali sekretar NATO Jens Stoltenberg prisustvuje cerenomiji obeležavanja podnošenja zahteva Švedske i Finske za članstvo u Alijansi, u Briselu, Belgija, 18. maja 2022.

"Ovo je istorijski trenutak, koji moramo da iskoristimo", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su švedski i finski ambasador u alijansi predali svoja prijavna pisma, svako u beloj fascikli sa utisnutim nacionalnom zastavom.

"Srdačno pozdravljam zahteve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO-u će povećati našu zajedničku bezbednost", rekao je Stoltenberg.

Alijansa smatra da bi je pristupanje Finske i Švedske uveliko ojačalo u Baltičkom moru.

Ratifikacija svih 30 savezničkih parlamenata mogla bi potrajati do godinu dana, kažu diplomate.

Turska je poslednjih dana iznenadila svoje saveznike rekavši da ima rezerve prema finskom i švedskom članstvu. Stoltenberg je u sredu rekao da misli da bi problemi mogli biti rešeni.

"Odlučni smo da radimo na svim pitanjima i donesemo brze zaključke", rekao je Stoltenberg, ističući snažnu podršku svih drugih saveznika.

XS
SM
MD
LG