Linkovi

NATO lideri "ogovarali" predsednika SAD, Tramp optužio Trudoa da je "dvoličan"


Lideri NATO "ogovarali" predsednika SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Lideri NATO "ogovarali" predsednika SAD

Dok su lideri NATO-a na samitu u Londonu govorili o jedinstvu, na marginama je izbio novi spor nakon što je objavljen video snimak na kojem nekoliko lidera, kako se čini, "ogovara" predsednika SAD Donalda Trampa i njegovo ponašanje.

Na snimku, kanadski premijer Džastin Trudo razgovara sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, britanskim premijerom Borisom Džonsonom i holandskim premijerom Markom Ruteom na prijemu u Bakingemskoj palati u utorak veče.

Na snimku se može čuti kako Džonson pita Makrona: "Da li si zbog toga kasnio?". Zatim se čuje Trudo, koji kaže: "To je bila konferencija za novinare od 40 minuta. Da, da, 40 minuta".

Kanadski premijer je po svemu sudeći aludirao na Trampove duge i neplanirane konferencije za novinare ranije u utorak. Trudo zatim kaže: "Mogli ste da vidite kako je njegovom timu pala vilica". Tramp nije pomenut imenom tokom razgovora.

Snimak razgovora, "uhvaćenog" kamerama televizijskih mreža, na internet je postavila kanadska televizija CBC, a imao je više od pet miliona pregleda.

Komentarišući razgovor, Tramp je u sredu rekao da je Trudo verovatno bio nezadovoljan zato što mu je tokom sastanka izneo činjenicu da Kanada ne izdvaja planiranih dva odsto bruto društvenog proizvoda za odbranu.

Tramp: Trudo je "dvoličan"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

"On je dvoličan. Iskreno, Trudo je dobar momak, ali istina je da sam ga prozvao zbog činjenice da ne izdvaja dva odsto i pretpostavljam da nije bio srećan zbog toga", rekao je američki lider novinarima.

Zatim je tvitovao da je NATO postigao "ogroman napredak" od kako je on preuzeo položaj predsednika pre gotovo tri godine.

“Zemlje, osim SAD, pristale su da plaćaju 130 milijardi dolara više godišnje, a do 2024. godine, ta cifra će biti 400 milijardi dolara. NATO će biti snažniji nego ikada", tvitovao je Tramp.

Kanadski premijer je na konferenciji za novinare pokušao da umanji značaj incidenta. Rekao je da je imao odličan sastanak sa Trampom, a da se komentar o "timu i paloj vilici" odnosio na najavu da će naredni sastanak G7 biti održan u američkoj predsedničkoj rezidenciji u Kemp Dejvidu.

"Sinoć sam pomenuo činjenicu da je bila neplanirana konferencija za novinare pre mog sastanka sa predsednikom Tramom. Rado sam u njoj učestvovao, ali je svakako bila značajna", rekao je Trudo i dodao da su svi bili iznenađeni i zadovoljni kada su saznali da će naredni G7 "biti održan u Kemp Dejvidu.

"Mislim da je to bila neplanirana objava. Svi lideri imaju timove koji su nekad zapanjeni zbog nekih iznenađenja, kao što je bio i sam video snimak", rekao je Trudo.

Video je komentarisao i britanski premijer, kojeg su novinari pitali da li to znači da Trampa ne shvata ozbiljno.

"To je potpuna glupost i ne znam odakle to potiče", odgovorio je Džonson.

Tramp je u međuvremenu otkazao planiranu konferenciju za novinare na kraju samita i tvitovao da je brifovao medije "mnogo puta" tokom dvodnevnog učešća.

"Kad se završe današnji sastanci, vraćam se u Vašington. Nećemo imati konferenciju za novinare na kraju samita zato što smo ih imali mnogo prethodna dva dana. Bezbjedan put želim svima", tvitovao je Tramp.

Lideri Alijanse obeležavaju 70 godina od osnivanja alijanse i pokušavaju da prevaziđu razlike u pogledu izdvajanja za odbranu, strateškog smera u kojem se NATO kreće i turske vojne ofanzive u Siriji.

Lideri 29 zemalja članica, među kojima je bio i Tramp, pozirali su za tradicionalnu zajedničku fotografiju, pre nego što su započeli trosatni sastanak.

Zajednička fotografija lidera NATO-a na samitu u Londonu
Zajednička fotografija lidera NATO-a na samitu u Londonu

Posle skupa je objavljeno saopštenje, u kojem su lideri obećali da će usmeriti veću pažnju na izazove koje predstavljaju Rusija i Kina.

"Bili smo u mogućnosti da prevaziđeme razlike i da i dalje ispunjavamo ključne zadatke da štitimo i branimo jedni druge", rekao je na konferenciji za novinare generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG