Linkovi

Nastavljen tehnički dijalog Beograda i Prištine u Briselu


Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da će tokom dana i sutra imati sastanke sa predstavnicima delegacija Srbije i Kosova, koje predvode razgovore na tehničkom nivou.

Beograd u rundi tehničkog dijaloga predstavlja direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a Kosovo zamenik premijera Besnik Bislimi.

Lajčak je na Tviteru napisao da "ima mnogo hitnih pitanja o kojima treba razgovarati" i da očekuje da se postigne međusobno razumevanje, kako bi moglo da se krene napred.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da Beograd "ne traži ništa novo, ni nemoguće, već samo spvorođenje dogovorenog", prenosi Fonet.

Najavio je da će se razgovarati o pet tema: Zajednici srpskih opština koja još nije formirana, o nestalima, pravosuđu, energetici i slobodi kretanja.

On je rekao da je uvek "manje više neprijatna atmosfera u Briselu kada se razgovara sa Prištinom, ali da će se boriti za srpske interese na Kosovu i implementaciju svih dosadašnjih dogovora iz Brisela", javlja N1.

Kako je saopšteno iz Kancelaije za KiM, Petru Petkoviću je tokom vikenda bio zabranjen ulazak na Kosovo. Portparol visokog predstavnika EU Peter Stano podsetio je da do sada postignuti dogovori Beograda i Prištine, uključujući i onaj o zvaničnim posetama, treba da se poštuju, prenosi Kossev.

Nije zvanično rečeno šta će biti teme sastanka tehničkih delegacija, kao ni kada bi mogao da se desi susret glavnih političkih pregovarača, premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Njihov poslednji susret završen je bez dogovora i sa oštrim izjavama sa obe strane. Uoči godišnjice Vašingtonskog sporazuma, kojim su se Srbija i Kosovo obavezali, između ostalog, na ekonomsku normalizaciju odnosa, Vučić je upozorio da će Priština ponovo početi da lobira za nezavisnost i članstvo u međunarodnim organizacijama.

XS
SM
MD
LG