Linkovi

Četvoro mrtvih u srušenoj zgradi u Majamiju, traži se 159 nestalih


Spasioci pretražuju ruševine za preživelima

Broj žrtava srušene stambene zgrade u Surfsajdu kod Majamija porastao je na četiri, dok se za 159 ljudi još traga.

Načelnica okruga Majami Dejd Danijela Levin Kava rekla je novinarima da su tokom noći iz ruševina izvučena još tri tela. U četvrtak je saopšteno da je jedna osoba preminula. Načelnica je takođe povećala broj nestalih, nakon što je u četvtak saopšteno da ih je 99.

Neki spasilački timovi čuli su zvuk lupanja iznutra i druge šumove, ali ne i glasove ljudi, pošto se veliki deo zgrade Čemplejn tauer, srušio do temelja.

Kava je rekla da su spasioci "u velikoj opasnosti" dok tragaju za preživelima i da na njih padaju "ruševine dok rade".

Vatrogasci su ranije iz ruševina evakulisali 35 ljudi.

Među nestalima su i sestra prve dame Paragvaja, njen suprug i njihovo troje dece, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Predsednik Džo Bajden proglasio je vanredno stanje na Floridi i naredio da se federalna pomoć preusmeri toj državi i da se novac prosledi lokalnim vlastima koje traže preživele.

Bajden je u petak rekao da je guvrneru Floride Ronu Desantisu preneo da će federalna vlada izdvojiti neophodne resurse, te da Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA) već pruža pomoć toj saveznoj državi.

Šta se zna o zgradi?

Šta je uzrokovalo da se zgrada visoka 12 spratova i stara 40 godina bukvalno sravni sa zemljom, još nije poznato.

Kompleks u kome se nalazi srušena zgrada izgrađen je 1981. Trenutno su se obavljale neke popravke na srušenoj zgradi, a pored se gradila nova.

Zgrada Čemplejn Tauers imala je više od 130 stanova od kojih je više od 80 bilo zauzeto.

Nekoliko puta su je obilazili inspektori zbog procesa sertifikovanja i zgrada koje se grade u blizini.

Čarls Kesl iz policije Surfsajda rekao je da su bile neke popravke u garaži zgrade, ali ništa toliko veliko da mi moglo da uzrokuje ovakvo rušenje.

Načelnik Surfsajda Čarls Barket potvrdio je da su na krovu izvođeni radovi, ali da ništa ne ukazuje da je to uzrok rušenja.

"Teško mi je da objasnim kako se ovo desilo. Zgrade se ne ruše tek tako, same od sebe", kaže Barket.

XS
SM
MD
LG