Linkovi

Poslednje tri godine najtoplije u istoriji


Topljenje glečera na Grenlandu
Topljenje glečera na Grenlandu

Poslednje tri godine bile su najtoplije u istoriji, saopštile su Ujedinjene nacije.

Svetska meteorološka organizacija (WMO) navela je u četvrtak da je 2016. godina bila najtoplija zbog vremenskog fenomena "El Ninjo", dok je 2017. bila najtoplija bez njega.

Prosečne temperature su u 2017. godini bile 1,1 stepeni Celzijusa iznad pre-industrijskog perioda i približavaju se granici od 1,5 stepeni za globalno zagrejavanje postavljenoj u okviru Pariskog klimatskog sporazuma.

"Prošla godina nije se mnogo razlikovala od 2015, kao druga ili treća najtoplija posle 2016, ali je bila "najtoplija godina bez El Ninja", saopštila je Svetska meteorološka organizacija.

Temperature u 2015. i 2016. su rasle zahaljujući "El Ninju", globalno-atmosferskom fenomenu koji svakih par godina može da poremeti vremenske prilike.

"Kada čak i "hladnije godine" obaraju rekorde u pogledu visokih temperatura, onda znamo da imamo problem", ocenio je profesor Dejv Rej sa Univerziteta u Edinburgu.

Od kada je počelo merenje u 19. veku, 17 od najtoplijih 18 godina bile su posle 2000, što potvrđuje da emisije štetnih gasova dovode do porasta temperatura, saopštila je organizacija Ujedinjenih nacija.

Među ekstremnim vremenskim neprilikama u 2017. godini, su uragani koji su pogodili Karibe i Sjedinjene Države, dok je na Arktiku zabeležen najmanji nivo ledenog pokrivača za zimski period, a visoke temperature nanele su i veliku štetu koralnim grebenima.

"Najistaknutiji je rast temperatura na Arktiku, što će imati duboke i dugotrajne posledice kada je reč o nivoima mora i vremenskim prilikama u drugim delovima sveta", naveo je u saopštenju generalni sekretar WMO-a, Peteri Talas.

Prirodne katastrofe su samo Ameriku koštale rekordnih 306 milijardi dolara u 2017, naročito požari i uragani. Međutim, predsednik Donald Tramp više puta je izrazio sumnju u klimatske promene i odlučio je da povuče zemlju iz klimatskog sporazuma.

XS
SM
MD
LG