Linkovi

NASA kaže da su potrebne nove naučne tehnike da bi bolje razumela NLO


Radnici peru znak NASA-e na zgradi za sastavljanje rakete. Kejp Kanaveral, FLORIDA. 19. maj, 2020. (Foto: REUTERS/Joe Skipper)
Radnici peru znak NASA-e na zgradi za sastavljanje rakete. Kejp Kanaveral, FLORIDA. 19. maj, 2020. (Foto: REUTERS/Joe Skipper)

Američka Agencija za svemirska istraživanja (NASA), saopštila je u četvrtak da će Studija neidentifikovanih letećih objekata (NLO) zahtevati nove naučne tehnike, uključujući napredne satelite, kao i promenu u njihovom opažanju.

Svemirska agencija je objavila zaključke nakon godinu dana proučavanja dokumenata o NLO.

U izveštaju na 33 strane, nezavisni tim koji je angažovala NASA upozorio je da negativna percepcija oko NLO-a predstavlja prepreku u prikupljanju podataka. Međutim, zvaničnici kažu da bi učešće NASA-e trebalo da pomogne da se smanji stigma oko onoga što naziva UAP, ili neidentifikovani anomalijski fenomeni.

Direktor NASA Bil Nelson rekao je da agencija želi da prebaci razgovor o UAP-u "sa senzacionalizma na nauku" i dodao da komisija nije pronašla dokaze da UAP imaju vanzemaljsko poreklo.

Naučni panel od 16 članova napomenuo je da su veštačka inteligencija i mašinsko učenje od suštinskog značaja za identifikaciju retkih događaja, uključujući NLO.

"NASA će to uraditi transparentno“, istakao je Nelson.

Na jednom i jedinom javnom sastanku ranije ove godine, nezavisni tim koji je izabrala svemirska agencija insistirao je da nema konačnih dokaza o vanzemaljskom životu povezanom sa NLO-ima.

Skot Keli, bivši astronaut NASA, naučnici, kao i stručnjaci za vazduhoplovstvo i veštačku inteligenciju nisu imali nikakav pristup tajnim dokumentima.
Umesto toga, grupa od 16 članova se oslanjala na javne podatke u pokušaju da bolje shvati neobjašnjive pojave na nebu.
Skot Keli je, inače, prvi Amerikanac koji je proveo skoro godinu dana u svemiru.
NASA je navela u izveštaju da ima veoma malo visoko-kvalitetnih podataka o posmatranjima, tako da se ne mogu izvući naučni zaključci.

Vlada naziva neobjašnjive pojave UAP, umesto NLO i definiše ih kao posmatranja na nebu ili drugde koja se ne mogu lako identifikovati ili naučno objasniti.

Studija je pokrenuta pre godinu dana i koštala je manje od 100 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG