Linkovi

Ozloglašeni trgovac drogom uhapšen u Kolumbiji


Dairo Antonio Usuga "Otoniel" David okružen vojnicima nakon hapšenja (Foto: Kolumbijske vojne snage/Rojters)
Dairo Antonio Usuga "Otoniel" David okružen vojnicima nakon hapšenja (Foto: Kolumbijske vojne snage/Rojters)

Bezbednosne snage u Kolumbiji uhapsile su jednog od najvećih trgovaca drogom u zemlji, koji je više od deceniju uspešno izbegavao hapšenje podmićivanjem državnih zvaničnika i saradnjom sa borcima i levice i desnice, prenosi agencija Asošijeted pres.

Kolumbijski predsednik Ivan Duke uporedio je hapšenje Daira Antonia Usuge sa privođenjem Pabla Eskobara pre tri decenije.

Usuga, poznat po nadimku Otoniel, navodni je lider Zalivskog klana (Gulf Clan), čija je vojska ubica terorisala veći deo severne Kolumbije da bi preuzela kontrolu nad rutama za krijumčarenje kokaina, kroz džungle do Centralne Amerike i Sjedinjenih Država.

Dugo se nalazio na spisku najtraženijih begunaca američke Uprave za borbu protiv narkotika (DEA) koja je nudila nagradu od 5 miliona dolara za njegovo hapšenje.

Prvi put je optužen 2009. godine, u federalnom sudu u Njujorku, po optužbama za trgovinu drogom i navodno pružanje pomoći jednoj ekstremno-desničarskoj paravojnoj grupi koju je američka vlada označila terorističkom organizacijom.

Protiv Usuge su kasnije podignute optužnice u federalnim sudovima u Bruklinu i Majamiju za krijumčarenje najmanje 73 tone kokaina između 2003. i 2014. godine kroz zemlje kao što su Venecuela, Gvatemala, Meksiko, Panama i Honduras.

Takođe je bio u više gerilskih grupa, a nedavno je tvrdio da je lider Samoodbrambenih snaga Kolumbije.

Vlasti su saopštile da su obaveštajni podaci, koje su prosledile Sjedinjene Države i Britanija, doveli više od 500 vojnika i pripadnika kolumbijskih specijalnih snaga do Usuginog dobro obezbeđenog skrovišta u džungli.

Usuga je bio pripadnih levičarskih, a zatim i desničarskih gerilskih snaga. Odbio je da se razoruža kada su gerilci potpisali mirovni sporazum sa vladom 2006. godine, a zatim je postao deo kolumbijskog podzemlja i pokrenuo operacije u stratetškom regionu Zaliv Urabe u severnoj Kolumbiji, gde se nalazi jedna od glavnih ruta za trgovinu drogom.

XS
SM
MD
LG