Linkovi

Krivokapić nakon saslušanja zbog Morinja: Politički progon u skladu sa demaršom Srbije


ARHIVA - Crnogorski i hrvatski zvaničnici otkrivaju spomen ploču u Morinju (Foto: gov.me)
ARHIVA - Crnogorski i hrvatski zvaničnici otkrivaju spomen ploču u Morinju (Foto: gov.me)

Bivši crnogorski šef diplomatije Ranko Krivokapić, potvrdio je da su on i bivši ministar vojske, Raško Konjević, u četvrtak saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, po krivičnoj prijavi zbog postavljanja spomen ploče na vojnom objektu u Morinju, gdje su tokom napada JNA na Dubrovnik 1992. zlostavljani i mučeni civili hrvatske nacionalnosti.

Bivši ministar vanjskih poslova rekao je Glasu Amerike da je proces koji se vodi protiv njega i Konjevića “politički motivisan”, te da se “radi o progonu čiji je koncept u skladu sa demaršom Srbije” Crnoj Gori nakon postavljanja spomen ploče.

Krivokapić u vezi sa tim navodi da je Srbija, nakon postavljanja spomen ploče u Morinju, uputila protestnu notu Crnoj Gori i Hrvatskoj zbog dijela natpisa na njoj, a koji se odnosi na velikosrpsku agresiju.

U pitanju je politički motiv i politički progon. Koncept napada na nas je postupanje u skladu sa demaršom Srbije, što je stav i Dritana Abazovića, da je ploča dobra, ali sadržaj nije, jer ploča osuđuje velikosrpsku agresiju, ideološku osnovu zločina”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, “u preambuli Ustava piše da je Crna Gora evroatlantske orjentacije, a evropske integracije u poglavlju za regionalnu saradnju traži suočavanje sa zločinima”.

“Ovo (u Morinju) su presuđeni zločini, nekoliko miliona eura odštete je već isplaćeno, a ima još zahtjeva…”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je saopštio da je na saslušanju u ODT Kotor rekao da je postavljanje ploče u vojnom objektu u Morinju po zakonu u nadležnosti vojske, a ne Komunalne policije Kotor.

“Pravni osnov je to što je to objekat vojske i nije potrebno tražiti nakakvu saglasnost, jer nije u nadležnosti komunalne inspekcije”, rekao je i dodao da je “u vojnim objektima nadležna vojska”.

On je zaključio da su prijave protiv njega i Konjevića “sprovođenje politike Vlade Srbije u Crnoj Gori… kako bi se, kako piše na ploči, ime Crne Gore ukaljalo, i rekao bih, trajno vezalo za velikosrpski projekat”.

Prošlog oktobra, delegacije vlada Crne Gore i Hrvatske otkrile su spomen ploču na tom bivšem logoru, u kome su, tokom opsade Dubrovnika, zatvarani i mučeni hrvatski zarobljenici.

"Tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku, ovdje je bio logor, takozvani Centar Morinj, za zatočene hrvatske civile i branioce. Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su proživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi!", piše na spomen ploči u Morinju.

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) podnijela je u novembru Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv bivših ministara Krivokapića i Konjevića, zbog postavljanja spomen-ploče, odnosno povrede člana 411a Krivičnog zakonika, koji se odnosi na povredu i nedozvoljeno podizanje spomen-obilježja.

"Ko ošteti, uništi, neovlašćeno izmijeni, doradi, izmjesti, zamijeni ili ukloni spomen-obilježje, ili podigne ili organizuje podizanje spomen-obilježja čije podizanje nije dozvoljeno, kazniće se zatvorom od jedne do tri godine", navodi se u toj odredbi Krivičnog zakonika, na koju se poziva UIP.

Viši sud u Podgorici je 2015. osudio, u trećem suđenju za ratni zločin nad hrvatskim zarobljenicima u logoru Morinj, četvoricu bivših rezervista JNA na ukupno 12 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG