Linkovi

Spomen-ploča u Morinju izazvala nove sukobe u crnogorskoj vladi


Crnogorski i hrvatski zvaničnici otkrivaju ploču u Morinju (Foto: gov.me)
Crnogorski i hrvatski zvaničnici otkrivaju ploču u Morinju (Foto: gov.me)

PODGORICA - Nakon što je Uprava za inspekcijske poslove u utorak naložila uklanjanje spomen-ploče hrvatskim zatočenicima u logoru Morinj, koju su 10. oktobra 2022. postavili šef diplomatija Crne Gore Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je kazao da "podržava postavljanje ploče, ali ne na nezakonit način”.

Abazović je, odgvorajući na pitanja novinara, kazao da je o spomen ploči u Morinju jutros razgovarao sa ambasadorom Hrvatske.

“Ne želim da se ta stvar politizuje zato nisam bio aktivan u izjašnjenju. Podržavam postavljanje ploče, ali ne na nezakonit način. Podržavam da se žrtvama u Morinju postavi spomen-obilježje, i zahvalan sam ambasadoru što je jutros rekao da sam prvi čovjek koji je sa mjesta potpredsjednika Vlade rekao da treba ta ploča da se postavi. To je bilo prije godinu i po”, kazao je Abazović.

Abazović, međutim, kaže da to što su uradili ministri Konjević i Krivokapić “nije interni problem”.

“Oni su ljude iz druge države, iz Hrvatske, njihovu državnu delegaciju doveli u zabludu, i napravili ogroman diplomatski skandal. Stavili su ploču, a da nijednim papirom nijesu obavijestili Vladu i državne organe. Legitimizovali su situaciju da svaki ministar u gepek stavi neku tablu i postavi je u bilo koji grad u koji ode. Oni su počinili krivično djelo, to nema dileme. Ministarstvo kulture nije obaviješteno, SO Kotor nije obaviještena. Doveli su u zabludu hrvatsku stranu, doveli su u zabludu i odnos prema žrtvama koji je jako nekorektan”, kazao je Abazović.

Spomen-ploču su nedavno otkrili ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević u prisustvu hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda. Ona bi sada mogla da bude uklonjena po nalogu Uprave za inspekcijske poslove pod obrazloženjem da “nisu ispunjeni zakonski uslovi za postavljanje spomen-ploče”.

U rješenju o uklanjanju spomen-ploče Uprava za inspekcijske poslove je, prema pisanju lokalnih medija, konstatovala da "nema dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obilježja koji usvaja Skupština Opštine Kotor, niti da postoji saglasnost Vlade Crne Gore jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka”.

Krivokapić za Glas Amerike: Put Crne Gore u Evropu mora ići preko Morinja

Šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić kaže da im je inspekcija dostavila,kako je naveo, “obraćanje, nije čak ni pravno valjan zahtjev”, u vezi sa spomen pločom u Morinju, tek nakon izjave premijera u tehničkom mandatu u vezi sa tim.

Stigao nam je zahtjev da dostavimo pravne akte na osnovu kojih smo izvršili postavjenje spomen-obilježja. Nama se inspekcija obratila danas, nakon izjave premijera da smo prekršili zakon, a oni nijesu sproveli ni prvu pravnu radnju da nam se obrate. Premijer je presudio u ime inspekcije, u ime suda, u ime tužilaštva, prije nego što su i oni sami odradili pravni akt da se obrate ministarstvima koja su klevetali, iz jasnih političkih razloga negiranja zločina u Morinju, medijski eksponiranih ličosti, a i političkih i lokalnih predstavnika”, kazao je Krivokapić za Glas Amerike.

On navodi da je, na osnovu toga, “jasno da premijer donosi odluku o nezakonitosti prije nego što je inspekcija i tražila izjašnjenje ministarstava u vezi sa tim”.

Premijer je potrčao i ispred prvog akta inspekcije koja je rekla da će skinuti ploču. Jasno je koliko je bezakonje zavladalo sa vrha države i podrivanje ustavnog poretka”, navodi Krivokapić.

On je kazao da će, u odgovorima koji su spremni, dati objašnjenje da je jasno da su ta obilježja u okviru objekata Vojske Crne Gore, te da je potpuno nepotrebna saglasnost lokalne samouprave.

Krivokapić je poručio da će “spomen ploča u Morinju biti vječna”.

“Kao što je sramota onih koji pravdaju ratne zločine i neće da ih osude vječna, biće i ta ploča vječa. Mogu je fizički skinuti danas, skidali su ploče i devedesetih, ja sam gledao iste modele skidanje ploča i farbanja bojom u Koturu, ali sve su tamo. Tako će i ova biti tu, na čast Crne Gore i njen put u Evropu, koji mora ići preko Morinja”, poručio je Krivokapić.

Konjević: Imali smo pravni osnov da postavimo ploču

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane u tehničkom mandatu Raško Konjević kazao je da Ministarstvo odbrane, kao ni MVP nijesu dobili akt bilo koje inspekcije o spomen-ploči u Morinju. On je, za Antenu M, kazao da će “ukoiko neko uputi takve akte objasniti o čemu se radi”.

Konjević je kazao da u postavljanje spomen ploče "nijesu ušli želeći da rade bilo kakvu pravnu hajdučiju".

"Analizirali smo dva zakonska osnova koja su Ministarstvu odbrane obezbjeđivali da to može da uradi. Zakonom o Vojsci jasno je definisano da materijanim resursima u vojsci raspoloaže Ministarstvo odbrane. Zakon o spomen obilježjima govori o tome da je ukoliko se spomen obilježje postavlja na objektu koji se gradi, ili na zemljištu koje pripada objektu potrebna saglasnost vlasnika, odnosno korisnika, a u ovom slučaju radi se o objektu čiji je korisnik Ministarstvo odbrane", pojasnio je Konjević.

XS
SM
MD
LG