Linkovi

Američki poljoprivrednici u strahu zbog uvedenih tarifa


Američki poljoprivrednik Skot Halpin priprema se za predstojeću sezonu setve.
Američki poljoprivrednik Skot Halpin priprema se za predstojeću sezonu setve.

Dok se tenzije zbog mogućeg trgovinskog rata između SAD i Kine smiruju pošto su obe strane prihvatile da nastave pregovore, neizvesnost povodom uticaja tarifa na američku poljoprivredu pogađa poljoprivrednike koji kreću sa ovogodišnjom setvom. Mnogo toga je na kocki, ne samo za poljoprivrednike nego i za kompanije koje ih snabdevaju.

Prošlo je skoro dve decenije od kada je poljoprivrednik iz Ilinoisa, Skot Halpin, vozio novi traktor kroz polja okruga Grandi.

Srećom, oprema koju njegova porodica koristi u dobrom je stanju i do sada se pokazala kao pouzdana. On se nada da se to neće uskoro promeniti jer, kako je rekao, to ne bi to mogao sebi da priušti.

Tradicionalno svima poznati zeleni i žuti traktori koje Halpin poseduje napravila je američka kompanija Džon Dir, sa sedištem u Molinu, Ilinoju.

Kompanija Džon Dir zabeležila je porast prodaje i profita početkom 2018. godine, dok nisu usledile tarife na uvoz čelika koje je Amerika uvela Kini.

Sada, ova kompanija, koja koristi čelik za izradu svoje opreme, planira da naredne godine poveća cene za nove modele kako bi zaštitila svoj profit. To znači da bi, ako Halpin odluči da nabavi nove traktore oni bili skuplji.

“Viša cena opreme sa trenutnom poljoprivredom u opadanju – to nije pametan potez za nas. Odnosno, nije ono što trenutno pogoduje našim poljoprivrednim aktivnostima ovde.”, rekao je Halpin.

Mark Grivačeski, koji je savetnik za investicije u grupi “Quad Cities”, objašnjava da se troškovi poljoprivrednika i njihovih snabdevača proširuju i van dodatnih američkih tarifa od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto na uvoz aluminijuma.​

“Ukoliko Džon Dir obavi rutinsku kupovinu od 10 miliona dolara za uvozni čelik, moraće američkoj vladi da pošalje dodatni ček od 2,5 miliona dolara, što povećava njihove operativne troškove. Sa druge strane Kina preti SAD tarifama u visini od 150 milijardi dolara, primarno usmerenim na poljoprivredu. Ne samo da to utiče na poljoprivrednike, nego i na kompanije koje sa njima posluju.”, objasnio je Grivačeski.

Više cene poljoprivredne opreme i zabrinutost za konkurentnost na velikim tržištima kao što je Kina, koja je smanjila cene kukuruza i soje, stvara savršenu ekonomsku oluju za poljoprivrednike poput Halpina.

Čak i pre uvođenja novih tarifa predviđanja američkog Sekretarijata za poljoprivredu bila su da će ukupan prihod od poljoprivrede u 2018. godini biti najmanji u poslednjih 12 godina.

XS
SM
MD
LG