Linkovi

Sekretar za Bregzit: Severnoj Irskoj dati status EU i Britanije


Broitanski državni sekretar za izlazak iz Evropske unije, Dejvid Dejvis, govori tokom pres konferencije u sedištu EU u Briselu, 19. marta 2018.
Broitanski državni sekretar za izlazak iz Evropske unije, Dejvid Dejvis, govori tokom pres konferencije u sedištu EU u Briselu, 19. marta 2018.

Britanski sekretar za Bregzit, Dejvid Dejvis, priprema plan za Bregzit koji bi dao Severnoj Irskoj status pripadnosti i Velikoj Britaniji, i Evropskoj uniji, kako bi mogla da nastavi da slobodno trguje sa obe strane, kao i da bude tampon zona kojom bi se eleminisala potreba za graničnim prelazima sa Irskom, piše dnevnik San od četvrtka.

Dejvis priprema 16 kilometara široku trgovinsku tampon zonu duž granice, koja bi zapravo postojala za lokalne trgovce poput farmera koji proizvode mleko, nakon što Britanija napusti blok, piše list.

Plan minitra za Bregzit je revizija plana "maksimalne olakšice", kaže se u izveštaju koji se poziva na svoje izvore.

Britanska premijerka Tereza Mej ranije je obećala da će izvesti Veliku Britaniju iz carinske unije EU razmatrajući dve opcije. Jedna bi bila "maksimalne olakšice", prema kojima bi Britanija i EU postale kompletno odvojene carinske oblasti, ali bi se trudile da iskoriste tehnologiju kako bi smanjile komplikacije i troškove na granici.

Druga opcija koja se razmatra je "carinsko partnerstvo", prema kom bi Britanija bliže sarađivala sa EU i prikupljala tarife u svoje ime ne zahtevajući deklaracije na robi koja prelazi granicu.

Evropska unija ranije je kritikovala Mej zato što ne uređuje kako će Britanija uspostaviti granicu bez trvenja sa EU i bez podizanja graničnih prelaza za kontrolu dobara između britanske provincije Severna Irska i Republike Irske.

Britanija je najavljivanja ranije ovog meseca da bi mogla da bude voljna da produži upotrebu tarifa EU kao potporu, ukoliko bude odlaganja u ratifikaciji sporazuma o Bregizu, kako bi se izbeglo uspostavljanje čvrste granice između Severne Irske i Irske, dodajući da vlada nije želela da ide na tu opciju.

XS
SM
MD
LG