Linkovi

MMF smanjio prognozu rasta zbog "bregzita"


Međunarodni monetarni fond smanjio je svoju dvogodišnju prognozu globalnog ekonomskog rasta zbog neizvesnosti u vezi sa izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije.

MMF je saopštio da sada očekuje da bruto nacionalni proizvod, odnosno ukupna vrednost dobara i usluga proizvedenih godišnje od strane 189 zemalja članica, poraste za 3,1 odsto u 2016. i 3,4 odsto u 2017. Oba ta podatka su za 0,1 odsto manja u odnosu na aprilska predviđanja.

Referendum u Britaniji o napuštanju Evropske unije doprineo je "znatnom povećanju neizvesnosti", koja bi moglo negativno da utiče na investicije i poverenje potrošača, navodi MMF.

"Bregzit" će, prema očekivanjima, najveći uticaj imati u Britaniji, gde je MMF smanjio prognozu za 2016. na 1,7 odsto, što je 0,2 odsto manje u odnosu na aprilska predviđanja. Prognoza za 2017. u Britanji je smanjena još značanije - čak za 0,9 odsto na ukupno 1,3 procenta.

Sva ova predviđanja su zasnovana na relativno blagim pretpostavkama, da neće biti političkih posledica ili problema na finansijskim tržištima. MMF je međutim, takođe pripremio i projekcije, kojima se predviđa turbulentni izlazak Britanije iz EU, u kojem će London izgubiti najveći deo sektora finansijskih usluga, jer će on biti prebačen u Evropu.

Taj scenario predviđa da bi Britanija ušla u recesiju, a da bi globalni ekonomski rast pao na 2,8 odsto u 2016 i 2017. Srednja projekcija pada, predviđa globalni ekonomski rast od 2,9 odsto u 2016. i 3,1 odsto u 2017.

Vodeći ekonomista MMF-a Mori Obstfeld rekao je da je oporavak globalnih finansijskih tržišta posle inicijalnog šoka od "bregzita" dopreineo da se njegova organizacija uveri da izabere najbenigniji od tri moguća scenarija.

XS
SM
MD
LG