Linkovi

Moguća recesija zbog "bregzita"


Izvršna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda, Kristin Lagard upozorila je danas da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije predstavljao značajan rizik koji bi mogao da dovede do recesije u toj zemlji.

Lagard je na konferenciji za novinare u Londonu rekla da se većina ekonomskih analitičara slaže da bi napuštanje Unije od strane Britanije moglo da ima dugočne loše posledice.

Ona je dodala da takodje postoji mogućnost negativnog reagovanja finansijskih tržišta na takvu odluku, čije posledice bi mogle da budu posebno teške, i da bi stanje britanske ekonomije moglo da se kreće od “prilično lošeg do veaoma lošeg”.

MMF je ranije ove godine već upozorio da Britanija rizikuje da udje u niz ciklusa slabijeg ekonomskog rasta ukoliko odluči da izadje iz Unije, koji bi odrazili i na pad cena nekretnina i akcija. MMF se time pridružio dugačkoj listi svetskih lidera, uključujući predsednika Obamu, i medjunarodnih organizacija koji upozoravaju na ozbiljne ekonomske posledice eventualne odluke Britanaca da napuste Evropsku uniju, na referendumu 23. juna.

XS
SM
MD
LG