Linkovi

MMF: Napredak Srbije, predstoji težak posao

  • Rade Ranković

Srbija je napravila napredak u ekonomskim reformama, ali je ostalo i dosta teških stvari koje tek treba da se urade - ocenio je danas šef Delegacije MMF u Srbiji Džejms Ruf na konferenciji za novinare, koja je održana nakon završetka četvrte runde pregovora MMF-a i Srbije. U projekcijama za ovu godinu MMF ne predviđa povećanje penzija i plata u javnom sektoru, izjavio je danas šef Delegacije MMF-a u Srbiji Džejms Ruf i dodao da ta tema može biti razmatrana tek krajem godine, u razgovorima o budžetu za 2017-tu.

Na konferenciji za novinare, Ruf je rekao da je MMF zadovoljan rezultatima ekonomije, kao i napretkom u fiskalnoj konsolidaciji i konstatovao da su to dobri rezultati o odnosu na to gde se Srbija nalazila pre godinu-dve.

Ruf je ukazao da je u narednom periodu od kritične važnosti reforma javnih preduzeća, posebno Elektroprivrede, jer se dugo godina to izbegavalo. Govoreći smanjenju broja zaposlenih u javnoj upravi u Srbiji, on je ocenio da je taj proces zadovoljavajući:

"Mi predviđamo da treba da dođe do dodatnog smanjenja zaposlenosti u javnom sektoru. Ono što je zaista pravi akcenat u svim ovim naporima je da od sada fokus manje bude na smanjenje broja zaposlenih, a veći akcenat da bude na poboljšanju kvaliteta javnog sektora."

Ministar finansija Dušan Vujović je rekao da je važno da je inflacija ostala na niskom i stabilnom nivou, od samo 1,3 odsto. Vujović je ocenio da je značajno da je krajem maja deficit centralnog budžeta bio bio manji od očekivanog i da iznosi oko 10-tak milijardi dinara, dok je opšti državni deficit 15 milijardi:

"Ono što je retkost u situacijama fiskalne konsolidacije je da ekonomski rast jača. Preokrenuli smo rast sa –3,5 posto u trećem kvartalu 2014. godine, na +3,5 posto u prvom kvartalu ove godine. I ono što je još važnije, preokrenuli smo očekivanja MMF-a, da se napravi zvanična revizija rasta sa 1,8 na 2,5 posto."

Šef Delegacije MMF-a Džejms Ruf je ocenio da treba zadržati kontrolu rashoda, a da prihodi nastave da se postižu dobrim tempom – kako bi se ostvarila projekcija MMF-a da u 2016-toj deficit budžeta Srbije bude 2,5 odsto. Ključni izazov je da se obezbedi da ta unapređenja budu trajna i održiva, da bi došlo do značajnog smanjenja javnog duga, a to zavisi od Vladinog programa strukturnih reformi, naveo je Ruf.

XS
SM
MD
LG