Linkovi

SZO: Biće novih slučajeva MERS-a


Pomoćnik generalnog direktora SZO Keidži Fukuda (levo) i dr Li Džong-ku, sa Mediscinskog fakulteta Nacionalnog univerziteta u Seulu na današnjoj konferenciji za novinare

Od kada je prvi slučaj otkriven, 20. maja, potvrđeno 138 zaraženih, a 14 osoba je umrlo, među kojima i vozač kola hitne pomoći, koji je prevozio jednog od pacijenata...

Tim stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ocenio je da je pojava smrtonosnog virusa Bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) u Južnoj Koreji "velika i složena" i da treba očekivati da bude novih slučajeva.

S druge strane, SZO i zdravstveni zvaničnici Južne Koreje su na današnjoj konferenciji za novinare poručili da se MERS i dalje ne širi među stanovništvom, već samo u bolnicama, i da obolevaju pacijenti, njihovi članovi porodice, koji ih posećuju i medicinsko osoblje koje se stara o njima.

Koronavirus, koji izaziva MERS
Koronavirus, koji izaziva MERS

Od kada je prvi slučaj otkriven, 20. maja, potvrđeno je 138 zaraženih, a 14 osoba je umrlo, među kojima i vozač kola hitne pomoći, koji je prevozio jednog od pacijanata.

Hiljade osoba za koje se veruje da su bile u kontaktu sa zaraženim pojedincima su trenutno u karantinu, a zatvorene su i na hiljade škola u toj zemlji.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je svih 14 žrtava virusa imalo neki drugi ozbiljan zdravstveni problem.

Takođe, zaključno sa jučerašnjim danom, 1.249. osoba se više ne nalazi u karantinu, što daje nadu da se širenje zaraze usporava.

XS
SM
MD
LG